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Chem. Biodivers..2020 Jun;doi: 10.1002/cbdv.202000117.Epub 2020-06-17.

全トコフェロール、カロテノイド、脂肪酸の含有量の変化 Pistacia atlantica Desfの異なる器官の原油とその抗酸化活性の発生段階における変化

Total Tocopherols, Carotenoids, and Fatty acids Contents Variation of Pistacia atlantica Desf Different Organs Crude Oils and their Antioxidant Activity during Development Stages.

  • Manel Chelghoum
  • Hamid Guenane
  • Mohamed Harrat
  • Mohamed Yousfi
PMID: 32558253 DOI: 10.1002/cbdv.202000117.

抄録

本研究では、Pistacia atlantica Desfの葉、ガレ、果実から得られた15種類の原油試料について、発生段階が化学組成と抗酸化活性に及ぼす影響を調べた。GC/FIDにより12種類の脂肪酸が検出されたが、最終段階で[41.73 % ( P ˂̶0.05)]を記録した葉油原油から検出された主要な脂肪酸はリノレン酸(C18:3)であった。トコフェロールとカロテノイドの含有量が最も優れていたのは、葉油とガルズ油について、それぞれ最終段階で記録され、[1.530±0.01, 0.52±0.01 ( P ˂ 0.05 ) ]の値を示した。01 ( P ˂̶ 0.05) mg α-トコフェロール当量/g DW]、[86.60 ± 0.95, 69.15 ± 0.13 ( P ˂̶ 0.05) µg β-カロテン当量/g DW]であった。果実油については、果実の成熟度に応じて含有量にばらつきがあった。DPPH, FRAP, ABTSアッセイの結果から、抗酸化活性は、発育期の葉油およびガルズ油ではトコフェロールおよびカロテノイドの含有量が増加するにつれて増加し、果実油では成熟期に応じて変化することが明らかになった。また、PCA分析によると、最も優れた植物成分含有量と抗酸化活性を示したのはP. atlantica Desf果実の粗油であった。また、抗酸化活性とトコフェロール、カロテノイド、オメガ3脂肪酸などの生理活性植物化学成分との間には強い関係が認められ、P. atlantica Desfの原油は天然の抗酸化物質の貴重な供給源であり、医薬品や食品産業への利用が可能であることが確認された。

The current study investigated the effect of developmental stages on the chemical composition and the antioxidant activity of fifteen crude oil samples obtained from Pistacia atlantica Desf leaves, galls, and fruits. Twelve fatty acids were detected by GC/FID, linolenic acid (C18:3) was the major fatty acid detected in leaves crude oils that registered [41.73 % ( P ˂ 0.05)] on the last stage. The best content of tocopherols and carotenoids was recorded at the last stage for leaves and galls oils respectively, with values of [1.530 ± 0.01, 0.52 ± 0.01 ( P ˂ 0.05) mg α-tocopherol equivalent /g DW] and [86.60 ± 0.95, 69.15 ± 0.13 ( P ˂ 0.05) µg β-carotene equivalent /g DW]. For fruits oils, the content varied depending on the levels of fruits maturation. The results from DPPH, FRAP, and ABTS assays were revealed that the antioxidant activity increased with the increasing contents of tocopherols and carotenoids in leaves and galls oils during development stages, and varied for fruits oils depending on the ripening stages. Moreover, according to PCA analysis the best phytoconstituent contents and antioxidant activity was attributed to P. atlantica Desf fruit's crude oils. Also, a strong relationship was found between the antioxidant activity and bioactive phytochemical components, such as tocopherols, carotenoids, and omega-three fatty acid, which confirmed that P. atlantica Desf crude oils present a valuable source of natural antioxidant, that could be used for pharmaceutical and food industries purposes.

© 2020 WILEY-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA, Weinheim.