日本語AIでPubMedを検索
グローバルとローカルのダイエット人気ランキング、その世俗的な傾向、Google Trendsデータの季節的な変動
Global and local diet popularity rankings, their secular trends, and seasonal variation in Google Trends data.
PMID: 32563767 DOI: 10.1016/j.nut.2020.110759.
抄録
目的:
インターネットは、栄養学をはじめとする健康関連情報の主要な発信源となっている。本研究の目的は、2004年から2019年までの世俗的な傾向と季節的な傾向に加えて、Googleユーザーの間で最も人気のある食生活を世界的に、地域的にランキングすることであった。
OBJECTIVES: The Internet has become the main source of health-related information including nutrition. The aim of this study was to rank the most popular diets among Google users globally and regionally in addition to secular and seasonal trends in the years 2004 to 2019.
方法:
Google Trends (GT)を用いて、ダイエットに関連する47のトピックの経時的なコースと地域的な関心を特定し、分析した。季節的 Mann-Kendall 検定を用いて世俗的傾向を分析し、時系列分解を用いて季節変動を分析した。トピック「地中海ダイエット」(Medium diet)をベンチマークとした。MedDの相対検索ボリューム(RSV)に比例して、すべてのトピックの関心度を計算した。
METHODS: We used Google Trends (GT) to identify and analyze course over time and regional interest of 47 topics related to diets. We analyzed secular trends using the Seasonal Mann-Kendall test and seasonal variation using time-series decomposition. The topic "Mediterranean diet" (MedD) was used as a benchmark. We calculated the interest of all topics in proportion to the relative search volume (RSV) of MedD.
結果:
世界的には、Googleユーザーの関心が特に高かったのは、ヴィーガニズム(MedDの19.54倍)、ベジタリアニズム(MedDの15.09倍)、グルテンフリーダイエット(MedDの11.11倍)でした。23カ国で最も多く検索された食事の種類は、菜食主義が最も多く、次いで菜食主義(14)、ケトジェニックダイエット(7)、低炭水化物ダイエット(7)であった。RSVの経時的な増加は23カ国の食生活で観察されたが、20カ国では減少していた。最もダイナミックに増加したのはFODMAP食(6.12 RSV/年)、グルテンフリー食(5.95 RSV/年)、生菜食(5.72 RSV/年)であった。急激な減少は、マイナスカロリー食品(-4.34 RSV/年)、マクロビオティックダイエット(-3.89 RSV/年)、キャベツスープダイエット(-3.50 RSV/年)を懸念していた。ほとんどのダイエットへの関心は12月に落ちるが、1月にピークを迎える。
RESULTS: Globally, Google users were particularly interested in veganism (19.54 times higher than MedD), vegetarianism (15.09 times higher than MedD), and gluten-free diet (11.11 times higher than MedD). Veganism was the most frequently searched diet type in 23 countries followed by vegetarianism (14), ketogenic diet (7), and low-carbohydrate diet (7). Whereas an increase of RSV over time was observed for 23 diets, a decrease was noted for 20. The most dynamic increase was found for FODMAP (6.12 RSV/year), gluten-free diet (5.95 RSV/year), and raw veganism (5.72 RSV/year). Sharp declines concerned negative-calorie food (-4.34 RSV/year), macrobiotic diet (-3.89 RSV/year), and cabbage soup diet (-3.50 RSV/year). The interest in most diets falls in December but peaks in January.
結論:
菜食主義、ベジタリアニズム、グルテンフリーダイエットは、世界的に最大の関心を集めています。世俗的な傾向と季節的な変化の両方が、ダイエット人気の絶え間なく変化する風景を形成しています。GTは、地域や国際的な栄養研究における貴重なツールとして期待されています。
CONCLUSION: Veganism, vegetarianism, and gluten-free diet attract the largest public interest globally. Both secular trends and seasonal variation shape the ever-changing landscape of diet popularity. GT holds promise as a valuable tool in local and international nutrition research.
Copyright © 2020 Elsevier Inc. All rights reserved.