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腸内細菌叢の制御によるムリル多糖類の高脂血症ラットへの効果
Effects of Murrill polysaccharides on hyperlipidemic rats by regulation of intestinal microflora.
PMID: 32566193 PMCID: PMC7300064. DOI: 10.1002/fsn3.1568.
抄録
本研究では、ムリル多糖類(ABP)が高脂血症ラットの血中脂質に及ぼす影響と腸内細菌叢の制御に果たす役割を想定した。ムリルの酸性多糖類画分は、DEAE-セルロースイオン交換カラムクロマトグラフィーにより得た。ABPの糖度は75.モデル群(MG)と比較して、ABP群では血清TC、TG、LDL-C値が低下(<.05または<.01)し、HDL-C値が有意に上昇(<.01)した。ABP群のラット肝組織ではCYP7A1の発現がアップレギュレーションされ(<.01),SREBP-1Cの発現がダウンレギュレーションされ(<.05),有意に発現が低下していた。また、ABP群では肝小葉の障害や肝細胞のステアトーシスが有意に緩和された。ABPは、血中脂質を調節する標的として、Firmicutes/Bacteroidetesの比率を低下させ、Firmicutes、Ruminococcaceae_未分類、Ruminococcaceaeの相対的な存在量を減少させ、Proteobacteria、Clostridium_sensu_stricto、Allobaculum、Peptostreptococcaceae、Clostridiaceae_1、Erysipelotrichaceaeの相対的な存在量を増加させることが可能であると考えられる。その結果、ABPが高脂血症ラットの脂質異常症を制御することが明らかになった。そのメカニズムは、高脂肪食による腸内細菌叢のアンバランスを制御している可能性があり、高脂肪食による脂質異常症への重要な介入方法の一つであると考えられる。
The present research envisaged the effects of Murrill polysaccharides (ABPs) on blood lipids and its role in regulation of the intestinal microflora in hyperlipidemic rats. The acidic polysaccharide fraction of Murrill was obtained by DEAE-cellulose ion exchange column chromatography. The sugar content of ABP was 75.1%. Compared with the model group (MG), the serum TC, TG, and LDL-C levels decreased ( < .05 or < .01) and the HDL-C levels increased ( < .01) significantly in the ABP group. Expression of CYP7A1 was up-regulated ( < .01), and that of SREBP-1C ( < .05) was down-regulated significantly in the liver tissue of rats in the ABP group. Additionally, the disordered hepatic lobules and the steatosis of hepatocytes were found to be significantly alleviated in the ABP group. We believe that ABP can reduce the ratio of Firmicutes/Bacteroidetes and reduce the relative abundance of Firmicutes, Ruminococcaceae_unclassified, and Ruminococcaceae, increasing the relative abundance of Proteobacteria, Clostridium_sensu_stricto, Allobaculum, Peptostreptococcaceae, Clostridiaceae_1, and Erysipelotrichaceae as targets to regulate blood lipids. The results showed ABP could regulate the dyslipidemia in rats with hyperlipidemia. The mechanism may be through the regulation of the imbalance of intestinal microflora induced by the high-fat diet in rats, which may be one of the important ways of its intervention on the dyslipidemia induced by high-fat diet.
© 2020 The Authors. Food Science & Nutrition published by Wiley Periodicals, Inc.