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J. Sci. Food Agric..2020 Jun;doi: 10.1002/jsfa.10601.Epub 2020-06-21.

フッ化物が豊富な土壌で栽培された食用作物におけるフッ化物の取り込みと移動

Fluoride uptake and translocation in food crops grown in fluoride-rich soils.

  • Margherita Rizzu
  • Alberto Tanda
  • Linda Canu
  • Khairia Masawe
  • Kelvin Mtei
  • Mario Antonello Deroma
  • Pier Paolo Roggero
  • Giovanna Seddaiu
PMID: 32567049 DOI: 10.1002/jsfa.10601.

抄録

背景:

東アフリカ地溝帯(EARV)地域は、火山活動が激しいことが特徴であり、土壌や地下水、表層水の性質に大きな影響を与え、火山灰からのフッ化物の環境への移行を引き起こしている。本研究では、北タンザニアのンガレニャンユキ(アルメルー地区)のフッ化物汚染地域を対象にフィールド実験を実施した。食生活からの潜在的なフッ化物曝露と地域住民の健康リスクを評価するために、土壌及び植物組織中のフッ化物含有量を、その地域で栽培・消費される主要な食用作物の食用部分(葉,果実又は種子)に焦点を当てて評価した。

BACKGROUND: The East African Rift Valley (EARV) area is characterized by an intense volcanic activity, which largely influences the nature of soils, ground and surface waters causing a transfer of fluoride from volcanic emissions to the environment. Field experiments were conducted in F-contaminated areas of Ngarenanyuki (Arumeru district) in North Tanzania. In order to evaluate the potential fluoride exposure from the diet and the related health risk for the local population, the content of fluoride in soil and plant tissues was assessed, focusing on the edible portions (leaves, fruits or seeds) of the main cultivated and consumed food crops in the area.

結果:

メイズ(Zea mays L.),トマト(Lycopersicon esculentum Mill.),マメ(Phaseolus vulgaris L.),ケール(Brassica sp. pl.)の食用部分について、乾燥物の平均フッ化物含有量はそれぞれ8.0, 11.4, 11.3, 14.2 mg F d kgであった。累積推定一日平均線量(EADD)は0.026から0.165 mg F d kgであり、吸収率(75%と100%)の異なる2つの仮説、すなわち、消化過程で吸収されるフッ化物の量を考慮した。関連するハザード指数(HI)の値は0.43から2.75の間で変化した。

RESULTS: Average fluoride contents of 8.0, 11.4, 11.3 and 14.2 mg kg of dry matter were observed respectively for maize (Zea mays L.), tomato (Lycopersicon esculentum Mill.), bean (Phaseolus vulgaris L.) and kale (Brassica sp. pl.) edible parts. The cumulative estimated average daily dose (EADD) ranged from 0.026 to 0.165 mg F d  kg among different rural population groups and considering two different hypotheses of absorption fraction (75% or 100%), i.e. the amount of fluoride that is absorbed during the digestion process. The associated hazard index (HI) values varied from 0.43 to 2.75.

結論:

地域住民の食生活を考慮して、本研究の結果は、調査した作物が、特に早期の年齢で、フッ化物関連疾患に実質的に寄与できることを示唆している。この記事は著作権で保護されています。すべての権利を保有しています。

CONCLUSIONS: Considering the dietary habits of the local population, the outcomes of the present study suggest that the investigated crops can substantially contribute to fluoride related diseases, especially in earlier ages. This article is protected by copyright. All rights reserved.

This article is protected by copyright. All rights reserved.