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タバコの喫煙は、脂質の沈着を筋肉に移行させることで、インスリン作用のための体重増加の減少からの利益をブロックします
Cigarette smoking blocks the benefit from reduced weight gain for insulin action by shifting lipids deposition to muscle.
PMID: 32573727 DOI: 10.1042/CS20200173.
抄録
たばこの喫煙(CS)は体重を減少させることが知られているが、これはしばしばインスリン作用に対する本当の効果を覆い隠している。本研究では、CSは耐糖能(またはインスリン作用)のためのこの主要なサイトでのインスリンのシグナル伝達上の体重増加の減少の想定される利益を相殺するために筋肉に脂質沈着を流用することができるという仮説を検証した。研究は、慢性的なCSにさらされたマウスで実施された chow (CH) 食事または高脂肪 (HF) 食事のいずれかを続けた。CSは体重増加と脂肪率の低下にもかかわらず、血漿と筋肉の両方でトリグリセリド(TG)レベルを増加させた。CSはCH食を与えたマウスではグルコース不耐症を引き起こし、高脂肪食で誘発されたグルコース不耐症を維持した。脂肪組織では、CSはマクロファージの浸潤とTNFαのmRNA発現を増加させたが、脂肪トリグリセリドリパーゼとPPARγのタンパク質発現を抑制した。また、CSはホルモン感受性リパーゼを増加させ、レプチンのmRNA発現を抑制したが、高脂肪血症マウスではこれらの効果は抑制された。これらの結果から、CSは脂肪分解や脂肪組織のリポジストロフィーによる筋肉内脂質の蓄積を介して骨格筋のインスリンシグナル伝達を阻害していることが示唆された。このことは、喫煙者が体重増加の減少によるインスリン感受性増強効果の恩恵を受けられない理由を説明していると考えられる。
Cigarette smoking (CS) is known to reduce body weight and this often masks its real effect on insulin action. The present study tested the hypothesis that CS can divert lipid deposition to muscles to offset the supposed benefit of reduced body weight gain on insulin signalling in this major site for glucose tolerance (or insulin action). The study was conducted in mice exposed to chronic CS followed by either a chow (CH) diet or a high-fat (HF) diet. CS increased triglyceride (TG) levels in both plasma and muscle despite a reduced body weight gain and adiposity. CS led to glucose intolerance in CH-fed mice and they retained the glucose intolerance that was induced by the HF diet. In adipose tissue, CS increased macrophage infiltration and the mRNA expression of TNFα but suppressed the protein expression of adipose triglyceride lipase and PPARγ. While CS increased hormone-sensitive lipase and suppressed the mRNA expression of leptin, these effects were blunted in HF-fed mice. These results imply that CS impairs insulin signalling in skeletal muscle via accumulated intramuscular lipids from lipolysis and lipodystrophy of adipose tissues. This may explain why smokers may not benefit from insulin sensitising effects of reduced body weight gain.
© 2020 The Author(s). Published by Portland Press Limited on behalf of the Biochemical Society.