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Food Chem.2020 Jun;331:127367. S0308-8146(20)31229-2. doi: 10.1016/j.foodchem.2020.127367.Epub 2020-06-17.

落花生の水抽出処理中のリン脂質の運命と脱乳化処理の油-リン含有量への影響

Fate of phospholipids during aqueous extraction processing of peanut and effect of demulsification treatments on oil-phosphorus-content.

  • Qiyan Zhao
  • Pengfei Li
  • Mingming Wang
  • Wenbin Zhang
  • Wei Zhao
  • Ruijin Yang
PMID: 32574946 DOI: 10.1016/j.foodchem.2020.127367.

抄録

本研究では、落花生のAEP(水抽出処理)で得られた9種類の落花生マトリックス中のPC(ホスファチジルコリン)、PE(ホスファチジルエタノールアミン)、PI(ホスファチジルイノシトール)、PA(ホスファチジン酸)をHPLC-ELSD分析を用いて定量した。また、異なる脱乳化処理で得られた原油のリン含有量についても調査した。アルカリ加水分解によるリン脂質の損失に関しては、デカンテーションの方が粉砕よりも大きな効果があり、油中に残存するリン脂質量の操作にはデカンテーションが重要であることが示唆された。初期リン脂質の80%以上がAEP中に失われ、19.8%の初期リン脂質のみがクリーム、スキム、沈殿物の段階に留まった。52.55%の残存リン脂質はクリーム相に捕捉された。リン脂質の含有量は22.16-32.61mg/kgであり、クリーム相から水性媒体へのリン脂質の分離を示唆していた。ピーナッツのAEPでは脱ガムは必須ではなく、脱乳化後に発生する廃棄物がリン脂質の供給源となる可能性がある。

PC (phosphatidylcholine), PE (phosphatidylethanolamine), PI (phosphatidylinositol), and PA (phosphatidic acid) in 9 peanut matrices obtained during the AEP (aqueous extraction processing) of peanut were quantified employing HPLC-ELSD analysis in this study. Phosphorus contents of crude oils obtained from different demulsification treatments were also investigated. Decantation had a larger effect than grinding in terms of phospholipids loss due to alkaline-hydrolysis, indicating this processing step was vital for the manipulation of phospholipids levels remained in oil. Over 80% of initial phospholipids were lost during AEP and only 19.8% of initial phospholipids ended up in cream, skim and sediment phase. 52.55% of the remained phospholipids trapped in cream phase. Just 22.16-32.61 mg/kg phosphorus content could be detected in crude oils, which indicated the separation of phospholipids from the cream phase into aqueous medium. Degumming was not essential in AEP of peanut and the waste generated after demulsification could be a source of phospholipids.

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