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日本語AIでPubMedを検索

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Antibiotics (Basel).2020 Jun;9(6). E344. doi: 10.3390/antibiotics9060344.Epub 2020-06-19.

マヌカ蜂蜜をベースにしたゲルとプロポリスのエッセンシャルオイルの犬種に対する抗菌剤としての体外での有効性

In Vitro Efficacy of Essential Oils from and , Manuka Honey-based Gel, and Propolis as Antibacterial Agents Against Canine Strains.

  • Gabriele Meroni
  • Elena Cardin
  • Charlotte Rendina
  • Valentina Rafaela Herrera Millar
  • Joel Fernando Soares Filipe
  • Piera Anna Martino
PMID: 32575376 PMCID: PMC7345844. DOI: 10.3390/antibiotics9060344.

抄録

エッセンシャルオイル(EO)とミツバチ製品(例:ハチミツとプロポリス)は、伝統医学や病原体の根絶のために頻繁に使用されている異なる揮発性化合物の天然混合物である。本研究の目的は、犬の膿皮症から分離された23株の(SP)に対するティーツリー()EO(TTEO)、EO(ROEO)、マヌカベースのゲルおよびプロポリスの抗菌性を評価することであった。抗菌剤耐性スクリーニングは、9種類の抗菌剤とPCR法を組み合わせたパネルを用いて評価した。ディスク拡散法を用いて,両方のEOについてアロマグラムを行った.すべての化合物について最小阻害濃度(MIC)を決定した.SP23株のうち,多剤耐性(MDR)は14株(60.9%),メチシリン耐性(MRSP)は11株(47.8%),非MDRは9株(39.1%)であった。また,阻害領域の平均直径は,TTEOおよびROEOはそれぞれ24.5±8.8mm,15.2±8.9mmであり,統計学的に有意差は認められなかった(=0.0006)。TTEOとROEOのMIC値は同程度(それぞれ7.6±3.2%、8.9±2.1%)であり、統計的な有意差は認められなかった。また、ミツバチ製品はEOと比較して低いMICを示し、マヌカでは0.22±0.1%、プロポリスでは0.8±0.5%であった。これらの結果から、試験したすべての製品に有意な抗菌効果があることが明らかになりました。

Essential oils (EOs) and honeybee products (e.g., honey and propolis) are natural mixtures of different volatile compounds that are frequently used in traditional medicine and for pathogen eradication. The aim of this study was to evaluate the antibacterial properties of tea tree () EO (TTEO), EO (ROEO), manuka-based gel, and propolis against 23 strains of (SP) isolated from canine pyoderma. Antimicrobial resistance screening was assessed using a panel of nine antimicrobial agents coupled with a PCR approach. An aromatogram was done for both EOs, using the disk diffusion method. The minimum inhibitory concentration (MIC) was determined for all the compounds. Among the 23 SP strains, 14 (60.9%) were multidrug-resistant (MDR), 11 strains (47.8%) were methicillin-resistant (MRSP), and 9 (39.1%) were non-MDR. The mean diameter of the inhibition zone for and were 24.5 ± 8.8 mm and 15.2 ± 8.9 mm, respectively, resulting as statistically different ( = 0.0006). MIC values of TTEO and ROEO were similar (7.6 ± 3.2% and 8.9 ± 2.1%, respectively) and no statistical significances were found. Honeybee products showed lower MIC compared to those of EOs, 0.22 ± 0.1% for Manuka and 0.8 ± 0.5% for propolis. These findings reveal a significant antibacterial effect for all the tested products.