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J Anim Physiol Anim Nutr (Berl).2020 Jun;doi: 10.1111/jpn.13406.Epub 2020-06-24.

バイオ定義されたグラスクローバーのタンパク質組成と有機ブロイラーの性能および肉の脂肪酸プロファイルへの影響

Biorefined grass-clover protein composition and effect on organic broiler performance and meat fatty acid profile.

  • Lene Stødkilde
  • Morten Ambye-Jensen
  • Søren Krogh Jensen
PMID: 32578924 DOI: 10.1111/jpn.13406.

抄録

グリーンバイオマスから抽出されたタンパク質は、有機家禽生産のための持続可能で価値のある飼料成分となり得る。ラットを用いた先行研究では、実験室規模で抽出したタンパク質の高い消化率が示されている。本研究の目的は、バイオ精製プロセスをスケールアップすることで、有機イネ科植物のクローバーから抽出したタンパク質の組成に与える影響と、イネ科植物のクローバーを飼料に添加した場合の有機ブロイラーのパフォーマンスに与える影響を試験することであった。抽出されたイネ科クローバーのタンパク質の粗タンパク質含量は乾物(DM)の36.2%であり、メチオニン含量は高いが、リジンと硫黄含有アミノ酸の含有量は大豆よりも低かった。酸不溶性の残渣は食物繊維含有量の大部分を占めており、全 CP の大部分がこの残渣に結合していた。抽出されたイネ科クローバーのタンパク質に含まれる脂肪酸はα-リノレン酸が支配的であった。1 日齢のカラーイールドブロイラーのヒナを対象に、12 日目から 57 日目に屠殺されるまでの間、飼料の 0%、8%、16%、24%のイネ科 クローバー蛋白質を使用した用量反応試験を実施した。イネ科クローバー蛋白質抽出物のレベルを上げると、飼料摂取量、成長、屠殺体重が減少したが、8%の配合では飼料摂取量と成績に影響はなかった。ブロイラー胸肉の脂肪酸組成は、草-クローバータンパク質エキスの組成を反映しており、飼料添加量の増加は肉のα-リノレン酸含量を増加させた。イネ科クローバータンパク質を増加させたブロイラーの肉のトコフェロール含有量が低下したことは、不飽和脂肪の含有量が多いため、抗酸化物質の増加が必要であることを示しています。結論として、本研究では、ブロイラーはバイオ精製プロセスを改良することで、イネ科クローバーのタンパク質で成長できることを示しているが、タンパク質含有量を増やし、タンパク質の消化率を低下させる可能性が高い不溶性タンパク質複合体の形成を避けることに焦点を当てて、さらなる最適化を行うことが重要であることを強調している。

Protein extracted from green biomass can be a sustainable and valuable feed component for organic poultry production. Earlier studies in rats have shown high digestibility of laboratory-scale extracted protein. The aim of this study was to test the effect of upscaling the biorefining process on composition of protein extracted from organic grass-clover and on performance of organic broilers when including grass-clover in the feed. Crude protein content of the extracted grass-clover protein was 36.2% of dry matter (DM) with a higher methionine content, but lower lysine and total sulphur-containing amino acids than that in soybean. Acid-insoluble residue constituted a major fraction of the dietary fibre content, and a large proportion of total CP was bound in this fraction. Alpha-linolenic acid was the dominating fatty acid in the extracted grass-clover protein. One-day-old organic Colour Yield broiler chicks were included in a dose-response trial with grass-clover protein constituting 0%, 8%, 16% or 24% of the feed from day 12 and until slaughter at day 57. Increasing levels of grass-clover protein extract reduced feed intake, growth and slaughter weight; however, at 8% inclusion feed intake and performance were not affected. The fatty acid composition in broiler breast meat reflected the composition of grass-clover protein extract; thus, the increasing dietary addition increased meat alpha-linolenic acid content. A lowered tocopherol content in meat from broilers fed increasing grass-clover protein demonstrated the need for increased amounts of antioxidants due to the high content of unsaturated fat. In conclusion, the study shows that broilers can grow on grass-clover protein from an upscaled biorefining process, but highlights the importance of further optimisation with focus on increased protein content and on avoiding formation of insoluble protein complexes, as these most likely reduce protein digestibility.

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