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Food Sci. Biotechnol..2020 Jul;29(7):917-925. 749. doi: 10.1007/s10068-020-00749-z.Epub 2020-03-21.

サリチル酸メチルとβ-シクロデキストリンの複合体化と活性型食品包装のための放出特性

Complexation of methyl salicylate with β-cyclodextrin and its release characteristics for active food packaging.

  • Myungho Lee
  • Kartick Prasad Dey
  • Youn Suk Lee
PMID: 32582454 PMCID: PMC7297891. DOI: 10.1007/s10068-020-00749-z.

抄録

生鮮食品の品質維持のため、サリチル酸メチルを用いた共沈法により、サリチル酸メチル(MeSA)/β-シクロデキストリン(β-CD)包接錯体(IC)をMeSA濃度を変えて調製した。ICの形成は、FTIR, H NMR, TGA及びSEM測定により確認した。適用したグレードの中では、1:1グレードのICが最も高いMeSA巻込み効率(59%)を示した。また、ICからのMeSAの放出率は、温度が高く、相対湿度が高いほど高くなった。また、7℃を除くすべてのRH条件下で25℃では、すべてのグレードのICからのMeSAの放出は拡散性と一次カイネティクスに従っていた。これらの結果は、MeSA/β-CD ICを活性包装用途に使用することで、生鮮食品の品質を効果的に維持できることを示している。

A series of methyl salicylate (MeSA)/β-cyclodextrin (β-CD) inclusion complexes (ICs) were prepared at different MeSA concentrations by the co-precipitation method using methyl salicylate for maintaining the quality of fresh produce. The formation of IC was confirmed through FTIR, H NMR, TGA, and SEM measurements. Among the grades applied, IC with 1:1 grade showed the highest MeSA entrapment efficiency (59%). The release rate of MeSA from an IC was greater at higher temperature and higher relative humidity. In addition, the MeSA release from ICs of all grades followed a diffusive nature and first-order kinetics at 25 °C under all RH conditions, except at 7 °C. These results indicate that the use of a MeSA/β-CD IC in active packaging applications can effective maintain the quality of fresh produce.

© The Korean Society of Food Science and Technology 2020.