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J. Food Prot..2020 Jun;438702. doi: 10.4315/JFP-20-146.Epub 2020-06-25.

カナダ、アルバータ州の州認可の屠殺場で屠殺された豚の枝肉および豚の大腸内の大腸内の大腸菌O157:H7の有病率と特徴付け

Prevalence and characterization ofEscherichia coli O157:H7 on pork carcasses and in swine colon content from provincially-licensed abattoirs in Alberta, Canada.

  • Saida Essendoubi
  • Xianqin Yang
  • Robin King
  • Julia Keenliside
  • Jennifer Diege
  • Patricia Lu
  • Rashed Cassis
  • Gary Gensler
  • Deana Rolheiser
  • Natisha Stashko
  • Javier Bahamon
PMID: 32584991 DOI: 10.4315/JFP-20-146.

抄録

本研究の目的は、アルバータ州の州認可食肉処理場(PLA)で屠殺された豚の枝肉および大腸内容物中の滋賀毒素産生性大腸菌(STEC)O157:H7の有病率を決定することであった。2017年には、39のPLAで健康な市場豚504頭から枝肉スポンジサンプルと大腸内容物サンプルを採取し、大腸菌O157:H7の分析を行った。枝肉サンプルは、一般的な大腸菌と好気性コロニー数(ACC)についても分析した。504 個の枝肉サンプルのうち、9 個が大腸菌 O157:H7 の陽性が確認された(1.8%)。大腸内容物504検体のうち、7検体で大腸菌O157:H7(1.4%)の陽性が確認された。これらの陽性は、8つの農場由来の豚のPLAの12.8%(5/39)に認められた。陽性検体から分離された大腸菌O157:H7は、パルスフィールドゲル電気泳動法(PFGE)により決定されたクローン性大腸菌であった。ある農場の豚を加工しただけのPLAから8ヶ月間に分離された6株の大腸菌O157:H7は、PFGEのパターンが区別できなかった。これら16株の大腸菌O157:H7分離株は全てeaeとehxAを有し、stx 2a亜型であったことから、豚は人の健康に重要な大腸菌O157:H7を持ちうることが示唆された。全ての枝肉スポンジ綿棒(100%)がACC陽性であった。ジェネリック大腸菌は72%の枝肉スワブに存在した。牛肉と豚の両方を屠殺したPLAの枝肉はACCの平均値が数値的に高かったが、豚のみを屠殺したPLAと比較して統計的には差がなかった(それぞれ2,799 cfu/cm 2と610 cfu/cm 2)。ジェネリック大腸菌も同様の傾向を示し、両種のPLAでは0.88 cfu/cm 2、豚のみを屠殺したPLAでは0.26 cfu/cm 2であった(P ≤ 0.05)。この研究は、アルバータ州の様々な生産者/農場からの健康な市場豚が大腸菌 O157:H7 を運ぶことができるという証拠を提供するものであり、いくつかの系統の豚が養豚場で持続性を確立できる可能性があります。

The objective of this study was to determine the prevalence of Shiga toxin-producing E. coli (STEC) O157:H7 in colon content and on carcasses from pigs slaughtered at provincially licensed abattoirs (PLAs) in Alberta. In 2017, carcass sponge samples and colon content samples were collected from 504 healthy market hogs at thirty-nine PLAs and analyzed for E. coli O157:H7. Carcass samples were also analyzed for generic E. coli and aerobic colony count (ACC). Of the 504 carcass samples, nine were confirmed positive for E. coli O157:H7 (1.8%). Of the 504 colon content samples, seven were confirmed positive for E. coli O157:H7 (1.4%). These positives were found in 12.8% (5/39) of the PLAs, from hogs originating from eight farms. The E. coli O157:H7 isolates recovered from the positive samples (n=1 isolate per sample) were clonal, as determined by pulsed-field gel electrophoresis (PFGE). Six E. coli O157:H7 isolates obtained over a period of eight months from one PLA that only processed hogs and sourced hogs from one farm had indistinguishable PFGE patterns. All these 16 E. coli O157:H7 isolates harbored eae and ehxA , and were of stx 2a subtype, suggesting that swine can carry E. coli O157:H7 of importance to human health. All carcass sponge swabs (100%) were positive for ACC. Generic E. coli were present in 72% of carcass swabs. Carcasses from PLAs slaughtering both beef and hogs had a numerically higher ACC mean value but not statistically different compared to the PLAs slaughtering only swine (2,799 cfu/cm 2 and 610 cfu/cm 2 respectively). Generic E. coli showed a similar trend with a mean value of 0.88 cfu/cm 2 in PLAs slaughtering both species and 0.26 cfu/cm 2 in PLAs slaughtering only swine (P ≤ 0.05). This study provides evidence that healthy market hogs from different producers/farms in Alberta can carry E. coli O157:H7 and some strains of the organism may be able to establish persistence on some swine farms.