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イタリア食品中のポリ臭化ジベンゾ-p-ジオキシンおよびフラン(PBDD/Fs)。発生と食餌曝露
Polybrominated dibenzo-p-dioxins and furans (PBDD/Fs) in Italian food: Occurrence and dietary exposure.
PMID: 32585481 DOI: 10.1016/j.scitotenv.2020.139916.
抄録
食事経路を介したポリ塩化ダイオキシン類およびフラン(PCDD/Fs)への暴露は広く認識されており、世界のいくつかの地域では食品汚染を制限するための規制が行われています。類似のポリ臭化ダイオキシン類とフラン(PBDD/Fs)に関する同様の情報は、分析にアクセスするための閾値が高いことや、いくつかの標準物質が利用できないこともあって、不足しています。ここで開発された分析法は、カーボンラベル付きPBDD/Fサロゲートと高分解能質量分析法を用いて12種類の平面型PBDD/Fコンジェナーを決定し、一般的に消費されるイタリア食品の分析に先立って広範囲に検証されました。この方法は、PCDD/Fsとポリ塩化ビフェニル(PCB)の同時測定も可能でした。その結果、PBDD/Fsは様々な食品中で0.001pg/g未満から魚では4.58pg/gまでの濃度範囲で発生していることがわかりました。これらの発生レベルから得られたイタリアの異なる人口集団の食事暴露(上限値)は、ダイオキシン様汚染物質に一般的に使用されている毒性等価性(TEQ)アプローチを用いて推定され、人口サブグループに応じて0.17から0.42pg TEQ/kg体重/日(下限値-0.01pg TEQ/kg体重/日)の範囲であった。予防的ではあるが、すべての遺伝子組換え物質や食品を測定したわけではないので、上限値は毒性のより現実的な推定値になるかもしれない。予想されるように、子供は体重が低いため、大人よりも高い曝露量を示した。これらの暴露レベルは、PCDD/FsとPCBの合計に起因する暴露レベル(0.61~1.38pg WHO-TEQ/kg体重/日)の4分の1~3分の1であったが、ダイオキシン様の毒性に寄与している。このデータを2018年にEFSAによって発表されたダイオキシン様食事摂取量の改訂版を考慮すると、週2pg/kg体重/週の許容摂取量が、評価された母集団の一部のサブグループ、または累積摂取量を考慮するとすべてのサブグループによって超過してしまうことは明らかである。
Human exposure to polychlorinated dioxins and furans (PCDD/Fs) through the dietary pathway is widely recognised and regulations in some regions of the world help to limit food contamination. Similar information on the analogous polybrominated dioxins and furans (PBDD/Fs) is scarce, partly due to the higher threshold to analytical access and unavailability of some standard materials. The analytical methodology developed here determined twelve planar PBDD/F congeners using Carbon labelled PBDD/F surrogates and high resolution mass spectrometric detection, and was extensively validated prior to the analysis of a range of commonly consumed Italian foods. The methodology also allowed simultaneous determination of PCDD/Fs and polychlorinated biphenyls (PCBs). The results show that PBDD/Fs occurred in different foods over a range of concentrations from <0.001 pg/g to 4.58 pg/g in fish. The dietary exposure (upper bound) of different Italian population groups, resulting from these occurrence levels was estimated using the toxic equivalency (TEQ) approach that is commonly used for dioxin-like contaminants and ranged from 0.17 to 0.42 pg TEQ/kg bodyweight/day (lower bound - 0.01 pg TEQ/kg bodyweight/day) depending on the population subgroup. Although precautionary, upper bound values may provide a more realistic estimate of toxicity as not all congeners and foods were measured. As expected, children were more highly exposed than adults due to lower body weight. These exposure levels were between a quarter and a third of that arising from the sum of PCDD/Fs and PCBs (0.61 to 1.38 pg WHO-TEQ/kg bodyweight/day), but they contribute to dioxin-like toxicity. If this data is considered in view of the revised tolerable dioxin-like dietary intake published by EFSA in 2018, it is evident that the tolerable weekly intake of 2 pg/kg bodyweight/week would be exceeded by some of the assessed population sub-groups, or all sub-groups if the cumulative intake is considered.
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