日本語AIでPubMedを検索
子豚の福祉に寄与するラクトフェリンの複数の生物学的活性についての展望
A prospective on multiple biological activities of lactoferrin contributing into piglet welfare.
PMID: 32597211 DOI: 10.1139/bcb-2020-0078.
抄録
子豚は、特に離乳期の子豚のために、急速な成長、生理的未熟さと母体抗体の漸次的な減少のために、低い免疫レベルと高い罹患率を示し、真剣に成長のパフォーマンスと経済的利益に影響を与えます。それは、子豚がどのように栄養素の消化吸収に適応する方法であり、できるだけ早く早期の段階で腸の機能と腸内細菌叢のコロニー化を開発することが重要です。ラクトフェリンはトランスフェリンファミリーから分化した天然の糖タンパク質ポリペプチドである。唾液や涙などの粘膜分泌物に広く含まれ、牛乳や初乳に最も多く含まれています。ラクトフェリンは多機能性生理活性タンパク質であり、推奨される食品添加物として、抗生物質の代替候補として、また子豚の栄養・生産における健康増進のための添加物として、グリーン添加物としてのラクトフェリンが、養豚における健康維持に重要な役割を果たすことが期待されています。具体的には、腸管の消化吸収能力の向上、鉄分補給の促進と鉄欠乏性貧血の発生率の低減、腸管機能と微生物叢バランスの調整、免疫調節・増強剤としての子豚の耐病性の向上などの効果を検討・評価します。
Piglets, especially for weaning piglets, due to rapid growth, physiological immaturity and gradual reduction of maternal antibodies, showed a lower immunity level and higher morbidity, which affects seriously growth performance and economic benefits. It is important that the piglets are how to adapt to nutrient digestion and absorption, and to develop the intestinal function and the colonization of gut microbiota during early stage as soon as possible. Lactoferrin is a natural glycoprotein polypeptide that is differentiated from the transferrin family. It is widely found in mucosal secretions such as saliva and tears, and most highly in milk and colostrum. As a multifunctional bioactive protein and a recommended food additive, lactoferrin is a potential candidate of alternatives to antibiotics and health promoter additive in piglet nutrition and production,it is expected that lactoferrin as green additive would play its important role for health maintaining in pig production. The following actual effects would be reviewed and evaluated: improvement on the digestion and absorption capacity in intestinal tracts, promotion on iron supplementation and reduction of the incidence of iron deficiency anemia, regulation on intestinal function and microbial flora balance, and enhancement on the disease resistance of piglets as an immunomodulatory and enhancer.