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J. Food Biochem..2020 Jun;:e13334. doi: 10.1111/jfbc.13334.Epub 2020-06-29.

高脂肪食-ストレプトゾトシン誘発糖尿病ラットにおける3種の薬用食品をブレンドしたビスケットの血糖降下効果

Hypoglycemic effect of biscuits produced from flour blends of three medicinal foods on high-fat diet-streptozotocin-induced diabetic rats.

  • Mopelola Ajoke Sodipo
  • Sunday Idowu Oyeleye
  • Ganiyu Oboh
  • Johnson Oluwasola Agbede
  • Matthew Olusola Oluwamukomi
PMID: 32602196 DOI: 10.1111/jfbc.13334.

抄録

高脂肪食(HFD)/ストレプトゾトシン(STZ)誘発(HFD/STZ)糖尿病ラットを対象に、3種類の薬用食品(Unripe plantain fruits, Moringa seed, and pigeon pea)の小麦粉をブレンドして製造したビスケットの血糖降下効果を評価した。処方されたビスケットは、小麦粉ブレンドの異なる割合で製造され、14日間、HFD-STZ誘発糖尿病ラットに供給された。その結果、ビスケットは膵臓、肝臓、腎臓の抗酸化分子を有意に増加させ、膵臓、肝臓、腎臓のホモジネート中のチオバルビツール反応性酸種(TBARS)の産生を減少させ、未処理の糖尿病ラットと比較して膵臓のα-アミラーゼと腸のα-グルコシダーゼ活性を減少させた。以上のことから、未熟プランタン、モリンガ種子、ハトマメから得られた粉を配合したビスケットは、糖尿病の治療・管理や糖尿病誘発性肝障害や腎障害などの合併症の治療・管理のための機能性食品として利用できる可能性があることがわかった。実用的なアプリケーション。アカルボースなどの糖尿病治療薬は副作用が報告されていますが、食事療法は糖尿病の管理に大きな関心を集めています。したがって、糖尿病を治すだけでなく、その合併症にも対処する食事療法の必要性があります。これを見て、未熟なプランタン、モリンガ種子、およびハトマメの粉をブレンドし、糖尿病ラットのための機能的なビスケットを製造するために使用された。このビスケットは、衛生的に管理された条件下で大規模に製造することが可能であった。

The study evaluated the hypoglycemic effect of biscuits produced from flour blends of three medicinal foods (Unripe plantain fruits, Moringa seed, and pigeon pea) on high-fat diet (HFD)/streptozotocin (STZ)-induced (HFD/STZ) diabetic rats. The formulated biscuits were produced at different proportion of the flour blends and fed to HFD-STZ-induced diabetic rats for 14 days. The result showed that the formulated biscuits caused a significant increase in pancreas, liver, and kidney antioxidant molecules, decreased the production of thiobarbituric reactive acid species (TBARS) in pancreas, liver, and kidney homogenates, and reduced pancreatic α-amylase and intestinal α-glucosidase activities as against untreated diabetic rats. In conclusion, the use of formulated biscuits from the blends of flours from unripe plantain, Moringa seed, and pigeon pea could serve as functional food toward the treatment/management of diabetes and its possible complications such as diabetes-induced liver and kidney damage. PRACTICAL APPLICATIONS: The drug use in the management of diabetes such as acarbose have been reported to have side effects, while diet therapy is gaining much interest in the management of diabetes. Hence, there is a need for diets base therapy that will not only cure diabetes, but also combat its complications. In sight of this, unripe plantain, Moringa seed, and pigeon pea flours were blended and used to produce functional biscuits for diabetic rats. The biscuit could be produced on the large scale under hygienic and regulated condition.

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