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ルーマニア産アプリコット品種のカロテノイド、脂肪酸、および揮発性化合物の化学的アプローチ
Carotenoids, Fatty Acids, and Volatile Compounds in Apricot Cultivars from Romania-A Chemometric Approach.
PMID: 32605017 DOI: 10.3390/antiox9070562.
抄録
親油性成分は、アプリコットの色や香りだけでなく、その健康効果にも重要である。本研究では、ルーマニアで得られた9品種のアプリコット11品種について、カロテノイド、脂肪酸、揮発性化合物を分析した。高速液体クロマトグラフィーと大気圧化学イオン化ダイオードアレイ検出器を組み合わせた質量分析法(HPLC-DAD-APCI-MS法)を未ケン化カロテノイド抽出物に適用した結果、19種類の化合物の同定と定量が可能となった。カロテノイドは全品種で全トランス-β-カロテンとそのシス異性体が優勢であった。ルテインは排他的に非エステル化された形態で存在し、β-クリプトキサンチンは主にオレイン酸、パルミチン酸、ラウリン酸、ステアリン酸とエステル化されていた。また、β-クリプトキサンチンのリノール酸、リノレン酸、ステアリン酸がハロゲムで初めて検出された。カロテノイドの含有量と組成にばらつきが見られたが、カロテノイドの含有量が最も高いのはチューダー、ハロゲム、ママイアの3品種であった。ガスクロマトグラフィー質量分析法(GC-MS)で測定した主な脂肪酸は、リノール酸(47%まで)、パルミチン酸(32.7%まで)、リノレン酸(17.16%まで)であったが、品種間でのばらつきは小さかった。アプリコットの果実中の揮発分のプロファイリングにはチューブ内抽出法(ITEX)/GC-MSを適用し、120種類の化合物を同定した。主成分分析(PCA)の結果、カロテノイドと脂肪酸のプロファイルは、アプリコットの品種認証や識別に利用できることが明らかになった。
Lipophilic constituents are important for the color and aroma of apricots, but also for their health benefits. In the present study, carotenoids, fatty acids, and volatiles were analyzed in 11 apricot cultivars, from which nine were obtained in Romania. High performance liquid chromatography coupled to a diode array detector with atmospheric pressure chemical ionization and mass spectrometry (HPLC-DAD-APCI-MS methodology applied on unsaponified carotenoid extracts allowed the identification and quantification of 19 compounds. The predominant carotenoids in all cultivars were all-trans-β-carotene and its cis isomers. Lutein was present exclusively in non-esterified form, while β-cryptoxanthin was predominantly esterified, mainly with oleic, palmitic, lauric, and stearic acid. Moreover, β-cryptoxanthin linoleate, linolenate, and stearate were detected for the first time in Harogem cultivar. Variation in carotenoid content and composition was observed, with the highest carotenoid content being recorded in Tudor, Harogem, and Mamaia cultivars. The predominant fatty acids determined by gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS) were linoleic (up to 47%), palmitic (up to 32.7%), and linolenic (up to 17.16%), with small variations among cultivars. In-tube extraction technique (ITEX)/GC-MS was applied for profiling the volatiles in apricot fruits and 120 compounds were identified, with terpenoids and esters as the most abundant classes. Principal component analysis (PCA) revealed that the carotenoids and the fatty acids profile can be used for variety authentication and discrimination in apricots.