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オリーブオイル生産の副産物を補充した生体機能性飼料は、子羊の組織抗酸化プロフィールを改善する
Biofunctional Feed Supplemented With By-products of Olive Oil Production Improves Tissue Antioxidant Profile of Lambs.
PMID: 32606151 DOI: 10.21873/invivo.11976.
抄録
背景/目的:
オリーブ工場廃水(OMW)はオリーブオイル生産の副産物である。この研究の目的は、OMWを添加した飼料を摂取した後の子羊の臓器の酸化還元プロファイルを推定することでした。
BACKGROUND/AIM: Olive mill wastewater (OMW) is a byproduct of olive oil production. The aim of the study was to estimate the redox profile of lambs' vital organs after consumption of an OMW-supplemented feed.
材料と方法:
24頭の子羊に15日目まで母乳を与えた。その後、コントロールとOMWの2つのグループに分け、それぞれn=12とした。コントロールグループは標準的な配給を受け、OMWグループは42日目まで母乳と一緒にOMW濃縮飼料を受け、動物(グループあたりn=6)を犠牲にした。残りの12匹は70日目まで飼料を受け取り、犠牲にした。組織サンプルを42日目と70日目に採取し、特定の酸化還元バイオマーカーを評価した。
MATERIALS AND METHODS: Twenty-four lambs received breast milk until day 15. Then, they were divided in two groups: control and OMW, n=12 each. The control group received standard ration, while the OMW group received OMW enriched feed along with mother's milk until day 42 and animals (n=6 per group) were sacrificed. The remaining 12 received the feeds until day 70 and sacrificed. Tissue samples were collected at day 42 and 70 and specific redox biomarkers were assessed.
結果:
全体的に、OMW飼料は、試験したすべての組織において、グルタチオンS-トランスフェラーゼ(GST)活性およびγ-グルタミン酸-システインリガーゼ(γ-GCL)発現に影響を与えることにより、組織の酸化還元プロファイルを改善した。スーパーオキシドジスムターゼ(SOD)活性は影響を受けなかった。
RESULTS: Overall, the OMW feed improved tissue redox profile by affecting the glutathione S-transferase (GST) activity and γ-glutamate-cysteine ligase (γ-GCL) expression in all tested tissues. Superoxide dismutase (SOD) activity was not affected.
結論:
ポリフェノールが豊富な副産物は子羊の酸化還元プロファイルを強化し、子羊の健康状態と生産性を向上させる可能性があります。
CONCLUSION: The polyphenol-rich byproduct reinforced lamb redox profile and may putatively improve their wellness and productivity.
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