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Environ Sci Pollut Res Int.2020 Jun;10.1007/s11356-020-09853-3. doi: 10.1007/s11356-020-09853-3.Epub 2020-06-30.

ニホンウズラの産卵能力、抗酸化防御、機能性卵の品質に及ぼすSeの供給源と濃度の影響

Effect of Se sources and concentrations on performance, antioxidant defense, and functional egg quality of laying Japanese quail (Coturnix japonica).

  • Eldsokey Nassef
  • Osama Saker
  • Mustafa Shukry
PMID: 32608001 DOI: 10.1007/s11356-020-09853-3.

抄録

本研究の目的は、ニホンウズラのパフォーマンス、甲状腺活性、抗酸化防御、機能的な卵の質に及ぼすSeの供給源と濃度の影響を調査することである。生後8週齢の10020羽のニホンウズラを、4種類の食事療法のうちの1つに無作為に3回反復して割り付けた(1回につき10羽)。無機セレン酸ナトリウム(SS)を0.2mg/kg(SS1=対照)または0.4mg/kg(SS2)、セレノメチオニン(SM)を0.2mg/kg(SM1)または0.4mg/kg(SM2)で投与した。卵の生産量(%)と飼料摂取量を毎日記録し、飼料換算率(FCR)を算出した。血液サンプルを採取し、グルコース、チロキシン(T4)、トリヨードチロニン(T3)、グルタチオンペルオキシダーゼ(GPX)、スーパーオキシドジスムターゼ(SOD)酵素を分析した。卵の質は、Se含有量とトリグリセリド、LDL、HDL、およびコレステロールの濃度の観点から決定した。SM2の食事補給は、他のグループと比較して卵産生量(%)と卵質量を増加させ(P<0.05)、FCRを減少させたが、他のグループとの間に有意な差は認められなかった(P>0.05)。SM2食を与えられたウズラの卵は、SS食を与えられた卵よりもトリグリセリド、LDL、コレステロールの濃度が低い(P<0.05)ことを報告した初めての研究です。SMを与えると血糖値、T4、T3値が増加した(P<0.05)。さらに、SMを給与するとGPXとSODの活性がSM1よりもSM2の方が高い有意性(P<0.05)で増加した。結論として、0.4mg/kgまでのSMの補給による悪影響は観察されず、パフォーマンス、抗酸化防御、甲状腺活性、機能性卵の品質を向上させる可能性があった。

The study aimed to investigate the effect of Se sources and concentrations on performance, thyroid activity, antioxidant defense, and functional egg quality of Japanese quail. One hundred and twenty, 8-week-old birds were randomly assigned to 1 of 4 dietary treatments in 3 replicates (10 birds/replicate). The treatments contained inorganic sodium selenite (SS) at 0.2 mg/kg diet (SS1 = control) or 0.4 mg/kg diet (SS2) or selenomethionine (SM) at 0.2 mg/kg diet (SM1) or 0.4 mg/kg diet (SM2). Egg production (%) and feed intake were daily recorded, and feed conversion ratio (FCR) was calculated. Blood samples were collected and analyzed for glucose, thyroxine (T4), triiodothyronine (T3), glutathione peroxidase (GPX), and superoxide dismutase (SOD) enzymes. Egg quality was determined in terms of Se content and concentrations of triglycerides, LDL, HDL, and cholesterol. Dietary supplementation of SM2 increased (P < 0.05) egg production (%) and egg mass and decreased FCR compared to the other groups, which showed no significant differences (P > 0.05) in between. It is the first study reporting that the eggs from the quail fed SM2 diet had lower concentrations (P < 0.05) of triglycerides, LDL, and cholesterol than those fed SS. Feeding SM increased (P < 0.05) blood glucose, T4, and T3 levels. Moreover, feeding SM increased the activity of GPX and SOD with a higher significance (P < 0.05) for SM2 than SM1. In conclusion, no adverse effects from supplementation of SM up to 0.4 mg/kg were observed and could improve their performance, antioxidant defense, thyroid activity, and functional egg quality.