あなたは歯科・医療関係者ですか?

WHITE CROSSは、歯科・医療現場で働く方を対象に、良質な歯科医療情報の提供を目的とした会員制サイトです。

日本語AIでPubMedを検索

日本語AIでPubMedを検索

PubMedの提供する医学論文データベースを日本語で検索できます。AI(Deep Learning)を活用した機械翻訳エンジンにより、精度高く日本語へ翻訳された論文をご参照いただけます。
J. Agric. Food Chem..2020 Jul;doi: 10.1021/acs.jafc.0c02366.Epub 2020-07-10.

エビトロポミオシン(Met 1)アレルゲン性を緩和するラケース/カフェイン酸とトランスグルタミナーゼの免疫調節効果

Immunomodulatory Effect of Laccase/Caffeic Acid and Transglutaminase in Alleviating Shrimp Tropomyosin (Met e 1) Allergenicity.

  • Ishfaq Ahmed
  • Hong Lin
  • Lili Xu
  • Shuang Li
  • Joana Costa
  • Isabel Mafra
  • Guanzhi Chen
  • Xiang Gao
  • Zhenxing Li
PMID: 32609503 DOI: 10.1021/acs.jafc.0c02366.

抄録

本研究は、エビトロポミオシン(TM)のアレルゲン性に及ぼす酵素架橋の影響を調べることを目的とした。酵素架橋したTMとラケース(CL)、ラケース/カフェイン酸(CLC、CLC)、トランスグルタミナーゼ(CTG、CTG)は高分子を形成し、アレルゲンのコンフォメーションを変化させた。架橋したTMのIgG/IgE結合電位は、ウエスタンブロッティングおよびELISAにより確認されたように低下した。酵素架橋により、RBL-2H3細胞およびKU812細胞では、消化管消化率が改善され、より低いレベルの脱顆粒が誘導された。さらに、架橋TMはアナフィラキシー症状を減少させ、IgG1、IgE、ヒスタミン、トリプターゼおよびmMCP-1の血清レベルを低下させた。脾臓細胞では、CLCとCTGはTh2関連サイトカインを減少させ、IFN-γとIL-10を増加させた。これらの結果から、CTGはCLCに比べて、TMの構造に影響を与え、消化性を高め、細胞の脱顆粒過程を減少させ、Th1/Th2免疫バランスを積極的に調節することで、TMのアレルゲン性を緩和する可能性があることが明らかになった。

This work aimed to investigate the effect of enzymatic cross-linking on the allergenic potential of shrimp tropomyosin (TM), Met e 1. The cross-linked TM with laccase (CL), laccase/caffeic acid (CLC and CLC), and transglutaminase (CTG and CTG) formed macromolecules and altered the allergen conformation. The IgG/IgE-binding potentials of the cross-linked TM were reduced as confirmed by Western blotting and ELISA. Enzymatic cross-linking improved the gastrointestinal digestibility and induced a lower level of degranulation in RBL-2H3 and KU812 cells. Moreover, cross-linked TM decreased anaphylactic symptoms, as well as reduced the serum levels of IgG1, IgE, histamine, tryptase, and mMCP-1. In spleen cells, CLC and CTG downregulated the Th2-related cytokines and upregulated IFN-γ and IL-10. These findings revealed that CTG has shown more potential than CLC in mitigating the allergenicity of TM by influencing the conformational structure, enhancing the digestibility, decreasing the cellular degranulation process, and positively modulating the Th1/Th2 immunobalance.