日本語AIでPubMedを検索
20年間追跡された60,586人の女性におけるポリフェノール摂取量と2型糖尿病リスクのプロファイル。E3Nコホート研究の結果
Profiles of Polyphenol Intake and Type 2 Diabetes Risk in 60,586 Women Followed for 20 Years: Results from the E3N Cohort Study.
PMID: 32610657 DOI: 10.3390/nu12071934.
抄録
食事ポリフェノールの摂取量と2型糖尿病(T2D)リスクに関する研究のほとんどは、ポリフェノールの総量または特定のサブクラスに焦点を当てている。ポリフェノールは同時に摂取されることが多いため、複数のサブクラスの摂取による共同効果を調査する必要がある。我々は、T2Dと関連する食事ポリフェノールのサブクラスの摂取量のプロファイルを同定することを目的とした。Etude Epidémiologique auprès de femmes de l'Education Nationale(E3N)コホート研究から、1993年から2014年までの20年間、合計60,586人の女性を追跡調査した。T2D症例が同定され、検証された。15のサブクラスのポリフェノールの個々のエネルギー調整済み1日摂取量は、食品頻度調査票とPhenolExplorerデータベースを使用してベースライン時に推定された。ポリフェノール摂取量の暴露プロファイルを同定することにより共変量のクラスタリングを行うと同時に、多変量Cox回帰モデルを用いて共変量をT2Dリスクに結びつけるためにベイズプロファイル回帰を用いた。追跡期間中のT2D発症2740例を検証し、摂取プロファイルとT2Dリスクが異なる15の異なるクラスタを同定した。最大のクラスター(=6298人)と比較すると、アントシアニン、ジヒドロフラボノール、カテキン、フラボノール、ヒドロキシ安息香酸、リグナン、スチルベンの摂取量が少ないか中程度の女性で構成された3つのクラスターでは、T2Dのリスクが高くなっていた。これらのポリフェノールサブクラスの摂取量が多いことを特徴とする1つのクラスター(=4243)では、基準クラスターと比較してT2Dリスクが低いことが示された。これらの結果は、T2Dリスクを予防するためには、ナッツ類、果物、野菜などのポリフェノールを豊富に含む食品を変化に富んだ形で摂取することが重要であることを示している。
Most studies on dietary polyphenol intake and type 2 diabetes (T2D) risk have focused on total or specific subclasses of polyphenols. Since polyphenols are often consumed simultaneously, the joint effect of an intake of multiple subclasses should be explored. We aimed to identify profiles of the dietary polyphenol subclasses intake associated with T2D. A total of 60,586 women from the Etude Epidémiologique auprès de femmes de l'Education Nationale (E3N) cohort study were followed for 20 years between 1993 and 2014. T2D cases were identified and validated. The individual energy-adjusted daily intakes of 15 subclasses of polyphenols were estimated at baseline using a food frequency questionnaire and the PhenolExplorer database. We used Bayesian profile regression to perform the clustering of the covariates by identifying exposure profiles of polyphenol intakes and, simultaneously, link these to T2D risk by using multivariable Cox regression models. We validated 2740 incident T2D cases during follow-up, and identified 15 distinct clusters with different intake profiles and T2D risk. When compared to the largest cluster ( = 6298 women), higher risks of T2D were observed in three of those clusters, which were composed of women with low or medium intakes of anthocyanins, dihydroflavonols, catechins, flavonols, hydroxybenzoic acids, lignans, and stilbenes. One cluster ( = 4243), characterized by higher intakes of these polyphenol subclasses, exhibited lower T2D risk when compared to the reference cluster. These results highlight the importance of a varied diet of polyphenol-rich foods such as nuts, fruits, and vegetables to prevent T2D risk.