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マウスにおけるシャクヤク種子タンパク質分解産物の免疫調節機能の検討
Study on immunoregulation function of peony seed proteolysis product in mice.
PMID: 32614083 DOI: 10.1111/jfbc.13353.
抄録
マウスにおけるシャクヤク種子蛋白質分解物の免疫調節機能を調べるために、シャクヤク種子粕から蛋白質を抽出し、ブロメラインで加水分解した。牡丹種子タンパク質分解物を0.25、0.5、1.0g/kgの3種類の用量で21日間マウスに給与した。牡丹種子蛋白分解物の各投与後の免疫調節能力をマウスで評価した。その結果、当帰芍薬種子蛋白分解物の投与を受けたマウスでは、対照マウスに比べて、すべての免疫指標が高いことが示された。中用量群及び高用量群の免疫指標、遅延型過敏反応(DTH)、腹膜マクロファージの貪食、血清ヘモリシン値、リンパ球増殖(SI値)、及びIFN-γ及びIL-4のレベルは、対照群と比較して有意に高い(p<.05)か、又は極めて有意(p<.01)であった。これらの結果は、シャクヤク種子のタンパク質分解産物がマウスの免疫機能を向上させることを示している。実用化への応用シャクヤクの種子にはタンパク質が豊富に含まれており、ブロメラインを用いて抽出・加水分解することができます。シャクヤクの種のタンパク質分解プロダクトは非特異的な、体液性および細胞の免疫応答を高めることができます。したがって、シャクヤクの種子は、機能的な健康製品の製造においてさらに開発され、利用することができるシャクヤクの種子タンパク質を得るために潜在的な価値がある可能性があります。
To explore the immunoregulatory function of peony seed proteolysis product in mice, the protein from peony seed meal was extracted and hydrolyzed with bromelain. The peony seed proteolysis product was fed to mice at three different doses of 0.25, 0.5, and 1.0 g/kg for 21 days. The immunoregulation abilities of peony seed proteolysis product after each of these doses were evaluated in mice. Our results showed that all immune indices were higher in mice that had received a lavage with peony seed proteolysis product than in control mice. The immune indices of immune organs, delayed-type hypersensitivity reaction (DTH), phagocytosis of peritoneal macrophages, serum hemolysin levels, lymphocyte proliferation (SI value), and levels of IFN-γ and IL-4 in the middle dose and high dose groups were significantly higher (p < .05) or extremely significant (p < .01) in comparison with the control group. These results indicate that the peony seed proteolysis product enhances immunological functions in mice. PRACTICAL APPLICATIONS: Peony seed is rich in proteins and can be extracted and hydrolyzed using bromelain. The peony seed proteolysis product can enhance the nonspecific, humoral, and cellular immune responses. Thus, peony seed could be of potential value to obtain peony seed protein, which can be further developed and utilized in the manufacture of functional health products.
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