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1990年から2017年までのエチオピアにおける一般的な微量栄養素欠乏の全国的な発生率、有病率、障害調整寿命年(DALYs):世界疾病負担調査からの推定
National incidence, prevalence and disability-adjusted life years (DALYs) of common micronutrient deficiencies in Ethiopia from 1990 to 2017: estimates from the global burden of diseases study.
PMID: 32615870 DOI: 10.1080/16549716.2020.1776507.
抄録
背景:
微量栄養素欠乏の国民負担と傾向を理解することは、様々な状況下での効果的な介入戦略を導くのに役立つ。しかし、エチオピアでは、その傾向、年齢や性別によるばらつきについてのエビデンスが不足している。
BACKGROUND: Understanding the national burden and trend of micronutrient deficiencies helps to guide effective intervention strategies under various circumstances. There is, however, a lack of evidence on trends, age- and sex-specific variations in Ethiopia.
目的:
本研究は、世界疾病負担調査の知見を用いて、1990年から2017年までのエチオピアにおける、食事性鉄、ヨウ素、ビタミンA、その他の栄養不足を含む一般的な微量栄養素の欠乏の傾向についてのエビデンスを提供することを目的としている。
OBJECTIVE: This study aimed to provide evidence on the trends of common micronutrient deficiencies including, dietary iron, iodine, vitamin A and other nutritional deficiencies in Ethiopia, from 1990 to 2017, using findings from the Global Burden of Disease study.
方法:
我々は、エチオピアにおける1990年から2017年までの微量栄養素欠乏の発生率、有病率、障害調整寿命年数を報告するために、GBD 2017調査からの推定値を使用した。すべての推定値には、人口10万人当たりの全年齢および年齢標準化率と同様に、粗計数も含めて、95%不確かさ間隔(UI)を添付している。年齢・性別のパターンをまとめ、サハラ以南のアフリカおよび世界的な推定値と負担を比較した。
METHOD: We used estimates from the GBD 2017 study to report the incidence, prevalence and disability-adjusted life years of micronutrient deficiencies in Ethiopia from 1990 to 2017. All estimates, both crude counts, as well as all-age and age-standardized rates per 100,000 population, are accompanied by 95% uncertainty intervals (UIs). We summarized the age- and sex-specific patterns and we compared the burden with the sub-Saharan Africa and global estimate.
結果:
1990年から2017年にかけて、食事性鉄分、ビタミンA、ヨウ素欠乏症の年齢標準有病率は、それぞれ20.1%、16.7%、91.6%減少した。しかし、MNDは依然として国内の多くのDALYsを占めている。2017年の食事性鉄欠乏による全年齢の総DALYは448.4千人[95%UI:298.9-640.7]と推定され、総DALYの1.18%を占めている。同様に、ビタミンA欠乏による全年齢の総DALYは397.8千人[256.1-589.2]であった。ヨウ素欠乏による全年齢の総DALYは89.6千人[48.3-155.4]であった。
RESULTS: From 1990 to 2017, the age-standardized prevalence rate of dietary iron, vitamin A and iodine deficiency decreased by 20.1%, 16.7%, and 91.6%, respectively. However, MNDs still account for a large number of DALYs in the country. In 2017, the all-age total DALYs due to dietary iron deficiency were estimated to be 448.4 thousand [95% UI: 298.9-640.7], accounting for 1.18% of the total DALYs. Similarly, the all-age total DALYs due to vitamin A deficiency were 397.8 thousand [256.1-589.2]. The total DALYs due to iodine deficiency were estimated to be 89.6 thousand [48.3-155.4].
結論:
微量栄養素の欠乏とそれに伴う罹患率と死亡率は、サハラ以南の地域や世界的な推定値と比較しても、エチオピアでは依然として高い水準にある。思春期および早期成人の女性と5歳未満の子供は、人口の中で不均衡な影響を受けている。したがって、国民栄養プログラムは、他のセクターと協力して、特に人口の脆弱なグループに対して、栄養価の高い食品やサプリメントへのアクセスと利用を改善することに、より重点を置く必要がある。
CONCLUSIONS: Micronutrient deficiencies and associated morbidity and mortality are still high in Ethiopia compared with the sub-Saharan and global estimate. Adolescent and early adult females and children aged under-five are disproportionately affected segments of the population. Therefore, in collaboration with other sectors, the National Nutrition Program needs to place greater emphasis upon improving accessibility and utilization of nutrient-rich foods and supplementation, particularly for vulnerable groups of the population.