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Poult. Sci..2020 Jul;99(7):3663-3674. S0032-5791(20)30242-X. doi: 10.1016/j.psj.2020.03.062.Epub 2020-04-24.

ビタミンCとの食事の補充は、腸内細菌叢を形成することにより、ブロイラーのサルモネラ菌Enteritidis - チャレンジの悪影響を改善します

Dietary supplementation with vitamin C ameliorates the adverse effects of Salmonella Enteritidis-challenge in broilers by shaping intestinal microbiota.

  • Liping Gan
  • Hao Fan
  • Tahir Mahmood
  • Yuming Guo
PMID: 32616263 DOI: 10.1016/j.psj.2020.03.062.

抄録

サルモネラ菌(SE)感染は、ブロイラーの生産性低下や動物福祉の低下の主な原因であるだけでなく、公衆衛生への潜在的な脅威でもある。2つの実験は、SEに挑戦したブロイラーに栄養補助ビタミンC(VC)の効果を評価するために実施された。実験1では、180 8 0 1日齢のアーバーエーカーブロイラーは、0、500、または1,000mg/kgのVCが食事に含まれていると、3つの治療法に無作為に割り付けられました。実験2では、SEチャレンジの有無にかかわらず、0または500mg/kgのVCを2×2因子配置で6つの無作為化完全ブロックに適用した。実験1では、500mg/kgのVCを添加した場合、35DのブロイラーのBWと感染性バーサル病(IBD)力価が増加した(P<0.05)が、1,000mg/kgのVCは対照群と比較してIBD力価に影響を及ぼさなかった(P>0.05)。実験2では、SE挑戦は11日と21DでBWを低下させた(それぞれP<0.05、P=0.088)が、21Dでは死亡率と肝内細菌転座が増加した(P<0.05)。さらに、SEに挑戦すると、空腸の絨毛の高さが低下し、微生物の豊富さと多様性が低下したが、盲腸のEnterobacteriaceaeの豊富さが増加した(P<0.05)。重要なことに、VCの補充は、21と35Dの両方でBWを増加させ(それぞれP<0.05とP=0.088、)、Enterobacteriaceaeの低い豊富さ(P<0.05)ながら、より高い盲腸の微生物リッチネスとBacteroidetesの比にFirmicutesによって示されるように、村の形態と微生物構造を改善することにより、腸の健康を向上させた。また、500mg/kgのVCを給与した鳥類では、VCを給与しない群に比べて空腸分泌免疫グロブリンA値、Tリンパ球刺激指数、血清総抗酸化能が有意に上昇した(P<0.05)。結論として、SEチャレンジはブロイラーの生産能力の低下と死亡率の上昇を誘導した。しかし、VCによる栄養補給は、腸内の健康状態を改善することで、ブロイラーのSEによるダメージを改善し、その一部は糞便微生物叢の構造を形成することによってもたらされた。

Salmonella Enteritidis (SE) infection is not only a leading cause of poor production performance and compromised animal welfare in broilers but also a potential threat to public health. Two experiments were conducted to evaluate the effects of dietary supplemental vitamin C (VC) on SE challenged-broilers. In experiment 1, one hundred eighty 1-day-old Arbor Acre broilers were randomly allocated into 3 treatments, with 0, 500, or 1,000 mg/kg VC included in the diet. In experiment 2, dietary VC at 0 or 500 mg/kg, with or without SE challenge was applied in a 2 × 2 factorial arrangement in 6 randomized complete blocks. In experiment 1, addition with 500 mg/kg VC increased BW and infectious bursal disease (IBD) titer of broilers on 35 D (P < 0.05), whereas 1,000 mg/kg VC had no effects on the IBD titer (P > 0.05) compared with the control group. In experiment 2, SE challenge depressed BW on 11 and 21 D (P < 0.05 and P = 0.088, respectively), whereas increased mortality and hepatic bacterial translocation (P < 0.05) on 21 D. Further, SE challenge resulted in lower villus height in jejunum, lower microbial richness, and diversity, whereas higher abundance of Enterobacteriaceae in cecum (P < 0.05). Importantly, supplementation with VC increased BW on both 21 and 35 D (P < 0.05 and P = 0.088, respectively) and enhanced the intestinal health by improving villus morphology and microbial structure as indicated by higher cecal microbial richness and Firmicutes to Bacteroidetes ratio, while lower abundance of Enterobacteriaceae (P < 0.05). In addition, birds fed with 500 mg/kg VC in the diet had significantly increased jejunal secretory immunoglobulin A levels, T lymphocytes stimulation index, and serum total antioxidant capability compared with groups without VC (P < 0.05). In conclusion, SE challenge induced lower production performance and higher mortality in broilers. However, dietary supplementation with VC ameliorated SE-caused damage in broilers by improving the intestinal health, partly mediated by shaping the structure of cecal microbiota.

Copyright © 2020. Published by Elsevier Inc.