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Environ Monit Assess.2020 Jul;192(7):483. 10.1007/s10661-020-08459-z. doi: 10.1007/s10661-020-08459-z.Epub 2020-07-02.

ネブシェヒルで栽培されている様々な緑黄色野菜の重金属蓄積量とそのリスクの評価

Assessment of the Heavy Metal Accumulation of Various Green Vegetables Grown in Nevşehir and their Risks Human Health.

  • Zeliha Leblebici
  • Musa Kar
  • Lütfi Başaran
PMID: 32617683 DOI: 10.1007/s10661-020-08459-z.

抄録

本研究の目的は、トルコのネブシェヒル県にある10の農地で栽培された5種類の葉物野菜に含まれる重金属の蓄積を調査し、それらを摂取した結果生じる可能性のある人間の健康リスクを明らかにすることである。農地から採取した土壌サンプルから検出された重金属濃度は、マンガン(Mn)>鉛(Pb)>ヒ素(As)>ニッケル(Ni)>銅(Cu)>カドミウム(Cd)であった。これらの濃度は、世界保健機関/食糧農業機関(WHO/FAO)及び米国環境保護庁(USEPA)が定める許容値を十分に超えていることが判明した。また、特にPbとAsの濃度は土壌中で危険なレベルであることが判明した。検出された重金属濃度は、野菜への蓄積量に応じて、Mn>Zn>Cu>Ni>As>Cdの順であった。また、これらの重金属の1日の推定摂取量は、FAO/WHOが定めた基準値を超えていることがわかった。さらに、これらの金属の目標ハザード商は、Mn>As>Cu>Zn>Ni>Cd>Pbであった。その結果、CdとPbを除いて1以上であることがわかった。調査の結果、この地域に住む人々が受けるべき年間重金属摂取量のほぼすべてが、本調査のために指定されたステーションで栽培された葉物野菜の摂取によって賄われていることが明らかになった。調査地域の金属濃度を下げるためには、土壌や野菜に含まれる重金属を効果的にモニタリングし、その健康への影響を調査することが重要である。そうすることで、この地域の重金属曝露による急性・慢性の健康障害を防ぐことができます。

This study aimed to investigate the accumulation of heavy metal in five different leafy green vegetables grown in 10 different agricultural lands in the province of Nevşehir, Turkey, and determine the human health risks that may arise as a result the consumption of such metals. The heavy metal concentrations found in the soil samples taken from the agricultural lands were as follows: manganese (Mn) > lead (Pb) > arsenic (As) > nickel (Ni) > copper (Cu) > cadmium (Cd). These concentrations were found to be well above the permitted limits imposed by the World Health Organization/Food and Agricultural Organization (WHO/FAO) and the United States Environmental Protection Agency (USEPA). Also, particularly the concentrations of Pb and As were found to be dangerous levels in the soil. According to their accumulation in the vegetables, the detected heavy metal concentrations were listed as Mn > Zn > Cu > Ni > As > Cd. The estimated daily intake amount of the heavy metals was also found to be higher than the limits determined by FAO/WHO. Furthermore, the target hazard quotient of the metals was Mn > As > Cu > Zn > Ni > Cd > Pb. It was found to be > 1 for the sampling areas, except for Cd and Pb. As a result of the study, it was determined that almost all of the annual heavy metal intake amount that the population living in this region should receive was met as a result of the consumption of leafy vegetables grown in the stations designated for this study. It is vital to effectively monitor the heavy metal in the soil and vegetables to reduce metal concentrations in the studied area and to investigate its effects on human health. By doing so, acute and chronic health problems due to the heavy metal exposure in this region can be prevented.