日本語AIでPubMedを検索
インドのカシミール住民におけるTAenia saginata taeniasisの疫学的研究を行い,特に感染の決定因子に重点を置いて検討した.
A prospective study of epidemiology of Taenia saginata taeniasis with special emphasis on its infection determinants in Kashmiri population-India.
PMID: 32619763 DOI: 10.1016/j.ijid.2020.06.088.
抄録
背景:
T. soliumとT. saginataの2つの主要なTaenia種によって引き起こされるTaeniasisは、世界中の人の食中毒性人獣共通感染症である。T. soliumが生または調理不足の豚肉を食べる習慣のある人に見られるのに対し、T. saginataは牛肉を食べる人に寄生し、感染経路は調理不足または生の牛肉の消費を介して感染する。インドのカシミール地方では、牛の飼育と牛肉の消費が重要な社会文化的特徴となっている。本研究の目的は、カシミール地方における食中毒の有病率を評価し、その感染の様々な危険因子を探ることであった。
BACKGROUND: Taeniasis caused by two major Taenia species, T. solium and T. saginata is a food borne zoonotic disease of man worldwide. Whereas T. solium is found in people habitual of eating raw or undercooked pork, while as T. saginata is the parasite of beef eating populations and the route of transmission is via consumption of undercooked or raw beef. The cattle rearing and beef consumption is an important socio-cultural feature in Kashmir valley, India. The objectives of this study were to evaluate the prevalence of food borne taeniasis in Kashmir and to explore the various risk factors for its transmission.
カシミール谷の農村部および半都市部のいくつかの選定された場所で、以前の情報に基づいて詳細な人口調査を実施した。1歳から85歳(平均年齢:28.96±17.68)までの12,404人(男性:6364人、女性:6040人)を対象とした。本寄生虫の診断は、感染者から得られた胎児の糞便分析(卵の形態)と解剖学的特徴から行った。得られたデータは、調査されたパラメータについてまとめられ、統計的に分析された。
METHODS & MATERIALS: A detailed survey of human population in some selected rural and semi-urban sites of Kashmir valley was carried out based on previous information. A total of 12,404 subjects (males = 6364; females = 6040) ranging from 1 to 85 years of age (mean age: 28.96 ± 17.68) were included in this study. The diagnosis of the parasite was made through stool analysis (egg morphology) and anatomical characteristics of gravid proglottids obtained from infected cases. The data obtained was compiled with respect to parameters studied and statistically analyzed.
結果:
胎児の卵子の解剖学的に推定された観察から、T. saginata感染の存在が明らかになった。有病率は2.74%で、男性の方が女性(2.05%)よりも有意に(p<0.01)多く(3.40%)感染していた。同様に、60歳以上の年齢層でも有病率が高く(男性7.21%、女性2.68%)、有意値はp<0.05でした。また、農村部では半都市部(2.36%)よりも農村部の方がわずかに多く(2.84%)感染しており、統計的に有意な差があった(p<0.01)。
RESULTS: The observations as estimated coprologically and on the basis of anatomy of gravid proglottids revealed presence of T. saginata infection. The prevalence was 2.74% with males significantly (p < 0.01) more infected (3.40 %) than females (2.05%). Similarly, the age group of > 60 years showed greater prevalence (7.21% among males and 2.68% among females) at a significance value of p < 0.05. The rural population was slightly more infected (2.84%) than semi-urban populations (2.36%) with a statistically significant difference (p < 0.01).
結論:
これらの結果から、生または調理不足の牛肉を食べているカシミール住民がT. saginata感染症を保有しており、その有病率は食習慣、年齢、性別、生活環境の影響を受けていることが示唆された。
CONCLUSION: Our findings indicate that Kashmiri population who consume raw or undercooked beef harbor T. saginata infection and its prevalence was influenced by food eating habit, age, sex and living conditions of the population.
Copyright © 2020. Published by Elsevier Ltd.