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Paeonia lactiflora Pall種子油の物理化学的性質、化学組成およびin vitro抗酸化活性に及ぼす異なる処理方法の影響
Effect of different processing methods on physicochemical properties, chemical compositions and in vitro antioxidant activities of Paeonia lactiflora Pall seed oils.
PMID: 32619944 DOI: 10.1016/j.foodchem.2020.127408.
抄録
Paeonia lactiflora Pall種子油の物理化学的性質、化学組成およびin vitro抗酸化活性を、超音波支援溶媒抽出、圧搾および超臨界流体抽出を用いて決定し、比較するための研究を行った。Paeonia lactiflora Pall種子油は、多価不飽和脂肪酸および一価不飽和脂肪酸、特にオレイン酸(31.62〜32.88%)およびα-リノレン酸(37.55〜39.95%)を高い割合で含有していた。有益な複数の食餌性フィトケミカル(トコフェロール、フィトステロール及びスクワレン)及びインビトロ抗酸化活性は、ハル及び加工方法によって有意に影響を受けた(P<0.05)。しかし、超臨界流体抽出油では、トコフェロール(596.67-738.76mg/kg)とフィトステロール(5775.01-6055.62mg/kg)の含有量が高かった。さらに、10種類の個別ポリフェノールを定量したところ、安息香酸といくつかの個別フラボノイドの含有量が高い方が多く、船体や加工方法によって有意な影響を受けた(P<0.05)。この結果から、ポリフェノールを多く含む油を抽出するには、圧搾が最適なプロセスである可能性がある。
A research was performed to determine and compare the physicochemical properties, chemical compositions and in vitro antioxidant activities of Paeonia lactiflora Pall seed oils with ultrasonic-assisted solvent extraction, pressing and supercritical fluid extraction. Paeonia lactiflora Pall seed oil contained a high percentage of polyunsaturated fatty acids and monounsaturated fatty acids, especially oleic (31.62-32.88%) and α-linolenic acids (37.55-39.95%). The beneficial multiple dietary phytochemicals (tocopherol, phytosterols and squalene) and in vitro antioxidant activity were significantly influenced by the hull and processing method (P<0.05). However, higher tocopherol (596.67-738.76 mg/kg) and phytosterols (5775.01-6055.62 mg/kg) contents were found in supercritical fluid extraction oils. Additionally, ten individual polyphenols were quantified, and significantly influenced by the hull and processing method (P<0.05), with the content of benzoic acid and several individual flavonoids being the higher. According to the results, pressing might be the best process for extracting oil with a high number of polyphenols.
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