日本語AIでPubMedを検索
原発性シェーグレン症候群患者における化学感覚機能障害、口腔障害、口腔保健関連QOL:比較横断的研究
Chemosensory dysfunction, Oral disorders and Oral health-related quality of life in patients with primary Sjögren's syndrome: comparative cross-sectional study.
PMID: 32620111 PMCID: PMC7333297. DOI: 10.1186/s12903-020-01169-5.
抄録
背景:
本研究の目的は、原発性シェーグレン症候群(pSS)患者の化学感覚機能と口腔障害を評価し、これらの所見を年齢と性別をマッチさせた健常対照群と比較することであった。
BACKGROUND: The aim of this study was to evaluate chemosensory function and oral disorders in patients with primary Sjögren's syndrome (pSS) and to compare these findings with those of age- and gender-matched healthy controls.
方法:
本研究は、原発性シェーグレン症候群(pSS)患者58人と、年齢と性別をマッチさせた健常対照者55人を対象とした比較横断的研究である。嗅覚・味覚機能、舌の灼熱感(BST)、口臭が評価された。口腔健康関連QOL(OHRQoL)は、口腔健康影響プロファイル(OHIP-14)を用いて評価した。
METHODS: This comparative cross-sectional study included 58 patients with primary Sjögren's syndrome (pSS) and 55 age- and gender-matched healthy controls. Olfactory and gustatory function, burning sensations in the tongue (BST) and halitosis were assessed. Oral health-related quality of life (OHRQoL) was evaluated using the short-form Oral Health Impact Profile (OHIP-14).
結果:
pSS患者は健常対照群と比較して、自己申告による視覚アナログスケール(VAS)嗅覚スコア(8.6±2.2 vs. 9.6±0.7、p=0.016)および味覚スコア(8.5±2.1 vs. 9.5±0.7、p=0.014)が有意に低値であった。pSS患者では、甘味(34.0% vs. 7.5%)、酸味(10.6% vs. 0.0%)、塩味(10.0% vs. 5.7%)、苦味(19.1% vs. 1.9%)の基本的な味覚について、Sniffin Sticksテストおよび味覚ストリップを用いて評価したところ、無嗅覚(3.8% vs. 0.0%)または無嗅覚(36.5% vs. 13.2%)、加齢による無嗅覚の割合が高かった。pSS患者では,味覚障害(52.6%対9.4%,p<0.0001)およびBST(45.6%対0.0%,p<0.0001)を訴える割合が高かったが,pSS患者と対照群では同数の口臭(31.6%対28.3%,p=0.434)を訴えていた。平均OHIP-14スコアはpSS患者で有意に高く(6.8±7.0 vs. 2.3±8.5,p<0.001),対照群と比較して患者のOHRQoLが低いことが示唆された.
RESULTS: Patients with pSS had significantly lower self-reported visual analogue scale (VAS) smell score (8.6 ± 2.2 vs. 9.6 ± 0.7, p = 0.016) and VAS taste score (8.5 ± 2.1 vs. 9.5 ± 0.7, p = 0.014) than healthy controls. A greater proportion of patients with pSS had anosmia (3.8% vs. 0.0%) or hyposmia (36.5% vs. 13.2%) and ageusia for basic tastes: sweetness (34.0% vs. 7.5%), sourness (10.6% vs. 0.0), saltiness (10.0% vs. 5.7%) or bitterness (19.1% vs. 1.9%) as evaluated using Sniffin Sticks test and taste stripts, respectively. A higher proportion of pSS patients complained of dysgeusia (52.6% vs. 9.4%, p < 0.0001) and BST (45.6% vs. 0.0%, p < 0.0001), while similar number of patients with pSS and controls reported halitosis (31.6% vs. 28.3%, p = 0.434). The mean OHIP-14 score was significantly higher in patients with pSS (6.8 ± 7.0 vs. 2.3 ± 8.5, p < 0.001) indicating patients' poorer OHRQoL compared with controls.
結論:
pSS 患者の大多数は、年齢と性別をマッチさせた健常対照群と比較して、化学感覚機能と口腔の健康指標が低下していた。pSS 患者の口腔衛生習慣および食事摂取量のさらなる研究は、pSS 患者の口腔衛生問題のより良い管理を確実にするために必要である。
CONCLUSIONS: The majority of patients with pSS had impaired chemosensory function and indicators of oral health in comparison with the age- and gender-matched healthy controls. Further studies of oral hygiene habits and dietary intake of these patients are needed to ensure better management of oral health problems in patients with pSS.