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ジアゾ化アミノベンゼン類の比色スポットを用いた茶・果実中の総フェノール化合物の分析
Analysis of total phenolic compounds in tea and fruits using diazotized aminobenzenes colorimetric spots.
PMID: 32623126 DOI: 10.1016/j.foodchem.2020.127392.
抄録
本研究では、比色スポットとデジタルイメージベース(DIB)法を用いて、茶や果実中の総フェノール化合物(TPCs)を評価するための新規かつ迅速なアプローチについて述べている。ジアゾ化されたアミノベンゼン、すなわちスルファニル酸、スルファニルアミドまたはアニリンを抽出物中のTPCと反応させてアゾ色素を形成させることにより比色スポットを形成した。検出限界(LOD)は6.5、5.5、または5.1mg GAE(ガリック酸換算)L、分析範囲はそれぞれ25〜500、20〜500、または18〜200mg GAE Lであった。Folin-Ciocalteuアッセイとの相関は有意であった(ピアソン係数、R=0.970-0.991)一方、抗酸化活性アッセイは中程度から高程度であった(R=0.737-0.977)。開発した方法は、茶と果実の分析に適用することに成功し、RSD(n=3)はそれぞれ9.6、8.5、9.7%を超えなかった。生態学的には、開発したDIB法は品種間のTPCsの変動を測定することができ、栽培環境に強く依存していることがわかった。
The present work describes a novel and rapid approach for evaluating total phenolic compounds (TPCs) in tea and fruits using colorimetric spots and the digital image-based (DIB) method. Colorimetric spots were formed by reacting diazotized aminobenzenes namely sulfanilic acid, sulfanilamide, or aniline with TPCs in the extract to form an azo dye. The limit of detection (LOD) was 6.5, 5.5, or 5.1 mg GAE (gallic acid equivalent) L and the analytical range was 25-500, 20-500, or 18-200 mg GAE L, respectively. Correlation with the Folin-Ciocalteu assay was significant (Pearson coefficient, R = 0.970-0.991) while the antioxidant activity assay was moderate to high (R = 0.737-0.977). The method developed was successfully applied to the analysis of tea and fruits and showed RSD (n = 3) not exceeding 9.6, 8.5, and 9.7%, respectively. Ecologically, the DIB method developed could determine the variation of TPCs within cultivars and was found to be strongly dependent on the growing environment.
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