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J Prosthet Dent.2020 Jul;S0022-3913(20)30248-1. doi: 10.1016/j.prosdent.2020.03.030.Epub 2020-07-02.

様々な染色媒体での保存後のベニヤリング複合樹脂の機械的特性と変色に及ぼす熱サイクルの影響。

Impact of thermocycling on mechanical properties and discoloration of veneering composite resins after storage in various staining media.

  • Anja Liebermann
  • Benedikt Langwieder
  • Micheal Brauneis
  • Marlis Eichberger
  • Bogna Stawarczyk
PMID: 32624221 DOI: 10.1016/j.prosdent.2020.03.030.

抄録

問題提起:

ベニヤ複合樹脂(VCR)はフレームワークのベニヤによく使用されますが、機械的特性、表面特性、および変色特性に関する知識はほとんどありません。

STATEMENT OF PROBLEM: Veneering composite resins (VCRs) are often used to veneer frameworks, but knowledge of mechanical, surface, and discoloring properties is scarce.

目的:

このin"Zs_A0"vitro研究の目的は、熱サイクルが曲げ強度(FS)に与える影響、およびVCRの変色(ΔE)と表面自由エネルギー(SFE)に対する異なる染色媒体の影響を評価することであった。

PURPOSE: The purpose of this in vitro study was to evaluate the impact of thermocycling on flexural strength (FS) and the influence of different staining media on the discoloration (ΔE) and surface free energy (SFE) of VCRs.

材料および方法:

テストしたVCRは以下の通り。Ceramage, dialog Vario, Gradia Plus, in:joy, Signum composite, および SR Nexco.FSはエナメルペーストと象牙質ペースト(SR Nexcoを除く:エナメルペーストのみ)で試験したが、エナメルペーストについてはΔEとSFEを分析した。 ΔEは分光光度計を用いて測定し、SFEは接触角測定で評価した。FSについては、棒状の試験片(N=660, n=10/サブグループ; 25×2×2×2 mm)を作製し、220, 1500, 1万, 2万, 4万サイクル(5℃/55℃)の熱サイクルを行い、作製直後(初期)とエージング後に試験しました。ΔEおよびSFEについては、円盤状の試験片(N=300、n=10/サブグループ;15×15×1.4mm)を作製し、コーヒー、赤ワイン、ニンジンジュース、ビーツジュース、またはカレー溶液中で14日間保存した。 ΔEおよびSFEを、研磨後の初期、変色後、および再研磨後に測定した。データは、一変量解析、1-way ANOVA、Scheffé post hoc検定、Kolmogorov-Smirnov検定、Kruskal-Wallis検定、Mann-Whitney U検定、およびWilcoxon検定(α=.05)に続いて行われた。

MATERIAL AND METHODS: The following VCRs were tested: Ceramage, dialog Vario, Gradia Plus, in:joy, Signum composite, and SR Nexco. FS was tested with enamel and dentin pastes (except SR Nexco: only enamel paste), whereas ΔE and SFE were analyzed for enamel pastes. ΔE was determined by using a spectrophotometer, and SFE was evaluated with contact angle measurements. For FS, rod-shaped specimens (N=660, n=10/subgroup; 25×2×2 mm) were fabricated, thermocycled for 220, 1500, 10 000, 20 000, and 40 000 cycles (5 °C/55 °C). and tested immediately after fabrication (initial) and after aging. For ΔE and SFE, disc-shaped specimens (N=300, n=10/subgroup; 15x15x1.4 mm) were fabricated and stored for 14 days in coffee, red wine, carrot juice, beetroot juice, or curry solution. ΔE and SFE were measured initially after polishing, after discoloration, and after repolishing. Data were analyzed using univariate analysis, 1-way ANOVA followed by the Scheffé post hoc test, Kolmogorov-Smirnov test, Kruskal-Wallis test, Mann-Whitney U test, and Wilcoxon test (α=.05).

結果:

FSが最も高かったのはセラメージュで、次いでダイアログバリオ、SRネクスコが続いた。FSが最も低かったのはGradia Plus、in:joy、次いでSignum compositeであった。FSはサーモサイクルの増加により減少した。ΔEが最も高かったのはカレーで、最も低かったのはニンジンジュースと赤ワインで、次いでビーツジュースとコーヒーであった。初期研磨試料と再研磨試料の間のΔEが最も高かったのはセラマージュであった。残りのVCRは、0.95(Signum composite)と1.30(SR Nexco)の間でΔEの差を示した。VCRのSFEは類似していた。変色媒体に保存した後、すべてのVTRは、研磨直後(初期)よりも高いSFE値を有していた。再研磨は、保存後に測定した試料と比較してSFE値を減少させた。

RESULTS: Ceramage had the highest FS, followed by dialog Vario and SR Nexco. Gradia Plus, and in:joy had the lowest FS, followed by Signum composite. FS was reduced by increasing of thermocycles. The highest ΔE was measured for curry and the lowest for carrot juice and red wine, followed by beetroot juice and coffee. The highest ΔE between the initial polished specimens and repolished specimens were observed for Ceramage. The remaining VCRs showed differences in ΔE between 0.95 (Signum composite) and 1.30 (SR Nexco). The SFE of the VCRs was similar. After storage in discoloring media, all VCRs had higher SFE than directly after polishing (initial). Repolishing decreased the SFE values compared with those of specimens measured after storage.

結論:

FS、ΔE、およびSFEは、試験したVCR間で異なっていた。VCRの変色は食品や飲料に依存し、再研磨することで臨床的に許容可能な範囲に修正することができた。

CONCLUSIONS: FS, ΔE, and SFE differed between the VCRs tested. Discoloration of the VCRs depended on the food and beverage and could be corrected to a clinically acceptable range by repolishing.

Copyright © 2020 Editorial Council for the Journal of Prosthetic Dentistry. Published by Elsevier Inc. All rights reserved.