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矢状線状骨切り術に関連する生体力学的特性。
Sagittal split ramus osteotomy-related biomechanical properties.
PMID: 32624266 DOI: 10.1016/j.bjoms.2020.05.002.
抄録
矢状裂腕骨切り術(SSRO)は最も一般的な顎顔面手術の一つであり、この手技は様々な生体力学的変数を含む方向性のある骨折に依存している。本研究の目的は、矢状骨分割骨切り術の各ステップに関与するバイオメカニクス的特徴を明らかにすることである。8名の完全歯状の人間の大あごをサンプリングし、右側を硬さ試験に、左側を未完成のSSRO内での牽引-破壊試験に使用した。右側はコルチコトミーコースの下にある5つの部分でサンプリングし、硬さ試験自動機を用いて試験を行った。平均硬さは、舌側、対角線、前庭、全羅溝、全身のサンプルについて、それぞれ21.5HV(Harders Vickers Unit)、17.8HV、27.4HV、22.7HV、28.7HVにランク付けされていた。左側をエプカーの方法で切断し、電気機械式試験機で分割した。牽引-破壊試験で破壊前に到達した値は、I, II, III, IV, V, VI, VII, VIIIでそれぞれ99.1N/6.7mm, 137.2N/10.8mm, 36.2N/4.2mm, 93.0N/7.3mm, 74.0N/8.1mm, 78.1N/4.5mm, 90.9N/10.6mm, 64.7N/4.1mmと高値を示した。本研究は、SSROの最初の生体力学的特性を我々の知見に提供し、評価のための再現性のある方法を提案するものである。
Sagittal split ramus osteotomy (SSRO) is one of the most common maxillofacial operations, and the technique relies on a directed fracture involving different biomechanical variables. The aim of this study was to find out the biomechanical characteristics involved during each step of sagittal split osteotomy. We sampled eight fully dentate human mandibles and used the right side for hardness tests and the left side for a traction-to-fracture test within an unfinished SSRO. Right sides were sampled in five parts underlying the corticotomy course and tested with a hardness testing automatic machine. The mean hardness measures ranked to 21.5HV (Hardness Vickers Unit): 17.8HV; 27.4HV; 22.7HV; 28.7HV; for the lingual, diagonal, vestibular, full ramus, and full body samples, respectively. Left sides were cut using Epker's technique, and split with an electromechanical testing machine. The higher values reached before fracture in the traction-to-fracture tests ranked to 99.1N/6.7mm; 137.2N/10.8mm; 36.2N/4.2mm; 93.0N/7.3mm; 74.0N/8.1mm; 78.1N/4.5mm; 90.9N/10.6mm; and 64.7N/4.1mm, respectively, for specimens I, II, III, IV, V, VI, VII and VIII. This study provides to our knowledge the first biomechanical characteristics of SSRO and proposes a reproducible method for evaluation.
Copyright © 2020 The British Association of Oral and Maxillofacial Surgeons. Published by Elsevier Ltd. All rights reserved.