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日本語AIでPubMedを検索

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EFSA J.2019 Oct;17(10):e05825. EFS25825. doi: 10.2903/j.efsa.2019.5825.Epub 2019-10-17.

株DP-Nzh63由来の食品酵素グルカン1,4-α-グルコシダーゼの安全性評価

Safety evaluation of the food enzyme glucan 1,4-α-glucosidase from (strain DP-Nzh63).

  • Vittorio Silano
  • José Manuel Barat Baviera
  • Claudia Bolognesi
  • Pier Sandro Cocconcelli
  • Riccardo Crebelli
  • David Michael Gott
  • Konrad Grob
  • Evgenia Lampi
  • Alicja Mortensen
  • Gilles Rivière
  • Inger-Lise Steffensen
  • Christina Tlustos
  • Henk Van Loveren
  • Laurence Vernis
  • Holger Zorn
  • Boet Glandorf
  • Lieve Herman
  • Jaime Aguilera
  • Magdalena Andryszkiewicz
  • Yi Liu
  • Andrew Chesson
PMID: 32626124 PMCID: PMC7008844. DOI: 10.2903/j.efsa.2019.5825.

抄録

食品酵素4-α-d-グルカングルコヒドロラーゼ(EC 3.2.1.3)は、Danisco US Inc.社の遺伝子組換えDP-Nzh63を用いて製造されている。遺伝子組み換えは安全性の懸念を生じさせない。この食品酵素は、生産生物の生細胞および組換えDNAを含まない。本発明のグルカン1,4-α-グルコシダーゼは、蒸留アルコール製造に使用することを意図している。全有機固形分の残留量は蒸留により除去されるため(99%以上)、毒性データは必要ないと考えられ、食餌曝露は計算されなかった。アミノ酸配列と既知のアレルゲンのアミノ酸配列との類似性を検索したが、一致するものはなかった。パネルは、意図された使用条件の下では、食事暴露によるアレルギー感作や誘発反応のリスクは除外できると判断した。パネルは提供されたデータに基づき、この食品酵素は意図された使用条件の下では安全性の懸念を生じさせないと結論付けた。

The food enzyme 4-α-d-glucan glucohydrolase (EC 3.2.1.3) is produced with a genetically modified DP-Nzh63 by Danisco US Inc. The genetic modifications do not give rise to safety concerns. The food enzyme is free from viable cells of the production organism and recombinant DNA. The glucan 1,4-α-glucosidase is intended to be used in distilled alcohol production. Since residual amounts of total organic solids are removed by distillation (> 99%), toxicological data were not considered necessary and dietary exposure was not calculated. Similarity of the amino acid sequence to those of known allergens was searched and no matches were found. The Panel considered that, under the intended conditions of use, the risk of allergic sensitisation and elicitation reactions by dietary exposure can be excluded. Based on the data provided, the Panel concluded that this food enzyme does not give rise to safety concerns under the intended conditions of use.

© 2019 European Food Safety Authority. EFSA Journal published by John Wiley and Sons Ltd on behalf of European Food Safety Authority.