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食品添加物としての硫酸及びそのナトリウム、カリウム、カルシウム及びアンモニウム塩(E 513、514(i)、514(ii)、515(i)、515(ii)、516及び517)の再評価
Re-evaluation of sulphuric acid and its sodium, potassium, calcium and ammonium salts (E 513, 514 (i), 514 (ii), 515 (i), 515 (ii), 516 and 517) as food additive.
PMID: 32626147 PMCID: PMC7008880. DOI: 10.2903/j.efsa.2019.5868.
抄録
食品添加物・香料パネル(FFF)は、硫酸(E513)とそのナトリウム(E514)、カリウム(E515)、カルシウム(E516)、アンモニウム(E517)の塩を食品添加物として使用した場合の安全性を再評価する科学的意見を提出した。パネルは、十分な暴露および毒性データが利用可能であると判断した。硫酸およびそのナトリウム、カリウム、カルシウム、アンモニウム塩(E 513、E 514、E 515、E 516、E 517)は、規則(EC)No.1333/2008 の付属書 II および付属書 III に基づき、EU で認可された食品添加物である。平均曝露量は、乳児では 1 日あたり 0.4mg の硫酸塩/kg 体重(bw)から幼児では 1 日あたり 35mg の硫酸塩/kg 体重(bw)までの範囲であった。高パーセンタイルの曝露量は、思春期の 1 日あたり 3mg の硫酸塩/kg bw から幼児の 1 日あたり 68mg の硫酸塩/kg bw までであった。パネルは硫酸塩の急性毒性は低く、遺伝毒性や発がん性に関しては懸念はないと考えている。パネルは、他のシナリオと同様に、平均値および 95 パーセンタイルでの硫酸塩への曝露量は、ヒトに下剤効果を誘発する 300 mg/kg をはるかに下回っていると指摘した。利用可能な毒性データベースに基づき、パネルは硫酸(E 513)、硫酸ナトリウム(E 514)、硫酸カリウム(E 515)、硫酸カルシウム(E 516)、硫酸アンモニウム(E 517)への曝露は、報告されている用途と使用レベルでは安全性の懸念はなく、1 日の数値許容摂取量(ADI)の必要性はないと結論付けた。
The Panel on Food Additives and Flavourings (FAF) provided a scientific opinion re-evaluating the safety of sulphuric acid (E 513) and its sodium (E 514), potassium (E 515), calcium (E 516) and ammonium (E 517) salts when used as a food additive. The Panel considered that adequate exposure and toxicity data were available. Sulphuric acid and its sodium, potassium, calcium and ammonium salts (E 513, E 514, E 515, E 516, E 517) are authorised food additives in the EU, in accordance with Annex II and Annex III to Regulation (EC) No 1333/2008. In the , mean exposure ranged from 0.4 mg sulphate/kg body weight (bw) per day in infants to 35 mg sulphate/kg bw per day in toddlers. The high percentile of exposure ranged from 3 mg sulphate/kg bw per day in adolescents to 68 mg sulphate/kg bw per day in toddlers. The Panel considered sulphates of low acute toxicity and there is no concern with respect to genotoxicity and carcinogenicity. The Panel noted that the exposure to sulphates at mean and 95th percentile in the as well as in the other scenarios, is far below the 300 mg/kg a dose that induced laxative effect in humans. Based on the toxicological database available, the Panel concluded that the exposure to sulphuric acid (E 513), sodium sulphate (E 514), potassium sulphates (E 515), calcium sulphate (E 516) and ammonium sulphate (E 517) does not raise a safety concern at the reported uses and use levels and there is no need for a numerical acceptable daily intake (ADI).
© 2019 European Food Safety Authority. EFSA Journal published by John Wiley and Sons Ltd on behalf of European Food Safety Authority.