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欧州連合ワンヘルス2018年人獣共通感染症報告書
The European Union One Health 2018 Zoonoses Report.
PMID: 32626211 PMCID: PMC7055727. DOI: 10.2903/j.efsa.2019.5926.
抄録
本報告書は、欧州食品安全局と欧州疾病予防管理センターが、2018年に欧州36カ国(加盟国28カ国(MS)、非加盟国8カ国)で実施した人獣共通感染症モニタリング活動の結果をまとめたものである。ヒトにおける人獣共通感染症の第1位と第2位は、それぞれカンピロバクター症とサルモネラ症であった。これら2つの疾患のヒト確定症例の欧州連合(EU)の傾向は、2014年から2018年の間、安定していた。Enteritidisによるヒトサルモネラ症症例の割合は、2018年も2017年と同程度であった。報告している27のMSのうち、16のMSが家禽のメタール削減目標を達成したのに対し、11のMSは少なくとも1つの目標を達成できなかった。繁殖鶏、産卵鶏、ブロイラー、肥育七面鳥における目標セロバーのEUの群れ有病率は近年減少したが、繁殖七面鳥では失速した。豚の枝肉と国家管理プログラムを通じて検査された家禽についての管轄当局の結果は、食品事業者と比較して陽性の頻度が高かった。ヒトにおける滋賀毒素産生性(STEC)感染症はEUで3番目に多く報告された人獣共通感染症であり、2014年から2018年にかけて増加した。イエルシニオーシスは、2014年から2018年にかけて安定した傾向を示し、2018年にヒトで報告された人獣共通感染症の中で4番目に多かった。2018年に報告された確認されたリステリア症の症例数は、既製食品で検査されたEUの食品安全基準を超えることはほとんどなかったにもかかわらず、さらに増加しました。合計で5,146件の食品および水を媒介とするアウトブレイクが報告されました。卵および卵製品に含まれるエンテロチチディスが最もリスクの高い病原体/食品ペアでした。2018年にはヒト西ナイルウイルス感染症の大幅な増加が報告されました。
This report of the European Food Safety Authority and the European Centre for Disease Prevention and Control presents the results of zoonoses monitoring activities carried out in 2018 in 36 European countries (28 Member States (MS) and 8 non-MS). The first and second most commonly reported zoonoses in humans were campylobacteriosis and salmonellosis, respectively. The European Union (EU) trend for confirmed human cases of these two diseases was stable during 2014-2018. The proportion of human salmonellosis cases due to Enteritidis was at the same level in 2018 as in 2017. Of the 27 reporting MS, 16 met all reduction targets for poultry, whereas 11 MS failed meeting at least one. The EU flock prevalence of target serovars in breeding hens, laying hens, broilers and fattening turkeys decreased during recent years but stalled in breeding turkeys. results from Competent Authorities for pig carcasses and for poultry tested through National Control Programmes were more frequently positive compared with food business operators. Shiga toxin-producing (STEC) infections in humans were the third most commonly reported zoonosis in the EU and increased from 2014 to 2018. Yersiniosis was the fourth most frequently reported zoonosis in humans in 2018 with a stable trend in 2014-2018. The number of reported confirmed listeriosis cases further increased in 2018, despite rarely exceeding the EU food safety limit tested in ready-to-eat food. In total, 5,146 food- and waterborne outbreaks were reported. was the most commonly detected agent with . Enteritidis causing one in five outbreaks. in eggs and egg products was the highest risk agent/food pair. A large increase of human West Nile virus infections was reported in 2018. The report further updates on bovine tuberculosis, , , , , rabies, (Q fever) and tularaemia.
© 2019 European Food Safety Authority and European Centre for Disease Prevention and Control.