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株DP-Dzb44)由来の食品酵素α-アミラーゼの安全性評価
Safety evaluation of the food enzyme α-amylase from (strain DP-Dzb44).
PMID: 32626356 PMCID: PMC7009202. DOI: 10.2903/j.efsa.2019.5738.
抄録
食品酵素α-アミラーゼ(1,4-α-d-グルカングルカンヒドロラーゼ;EC3.この食品酵素の生産株には、既知の抗菌抵抗性遺伝子の複数コピーが含まれている。しかし、食品酵素の生産菌株に生菌細胞およびDNAが存在しないことに基づいて、これは危険性があるとは考えられない。本発明のα-アミラーゼは、蒸留アルコール製造に使用することを目的としている。食品酵素の残留量は蒸留によって除去されるため、毒性学的研究は必要ないと考えられ、食事暴露は計算されなかった。既知のアレルゲンのアミノ酸配列との類似性が検索され、1つの一致が見出された。パネルは、意図された使用条件のもとでは、アレルギー感作や誘発反応のリスクは除外できると考えた。パネルは、提供されたデータに基づき、この食品酵素は意図された使用条件の下では安全性の懸念を生じさせないと結論付けた。
The food enzyme α-amylase (1,4-α-d-glucan glucanohydrolase; EC 3.2.1.1) is produced with the genetically modified strain DP-Dzb44 by Danisco US Inc. The production strain of the food enzyme contains multiple copies of a known antimicrobial resistance gene. However, based on the absence of viable cells and DNA from the production organism in the food enzyme, this is not considered to be a risk. The α-amylase is intended to be used in distilled alcohol production. Since residual amounts of the food enzyme are removed by distillation, toxicological studies were not considered necessary and no dietary exposure was calculated. Similarity of the amino acid sequence to those of known allergens was searched and one match was found. The Panel considered that, under the intended conditions of use, the risk of allergic sensitisation and elicitation reactions can be excluded. Based on the data provided, the Panel concluded that this food enzyme does not give rise to safety concerns under the intended conditions of use.
© 2019 European Food Safety Authority. EFSA Journal published by John Wiley and Sons Ltd on behalf of European Food Safety Authority.