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確率論的モデリングを用いた化学物質曝露評価のさらなる発展に関するジョイントベンチャー
Joint venture on the further development of chemical exposure assessment by use of probabilistic modelling.
PMID: 32626463 PMCID: PMC7015474. DOI: 10.2903/j.efsa.2019.e170905.
抄録
化学物質の曝露評価はリスク評価プロセスの基本的な要素であり、リスク推定の全体的な不確実性に大きく寄与している。本プロジェクトの目的は、EU-FORA フェローシップの枠組みの中で実施された、化学汚染物質への食餌曝露の確率論的モデル化のための構造化されたアプロー チを開発することであった。フェローはトレーニングを受け、プロジェクトチームと緊密に協力して、食品中の汚染物質(カドミウム、アクリルアミド、デオキシニバレノール)の3つのケーススタディに取り組んだ。食事摂取量のモデル化は、関連するEFSAガイダンスに基づいており、標準的なソフトウェアツール(モンテカルロ・リスクアセスメント(MCRA)プラットフォーム)を使用したモンテカルロシミュレーション手法、および/またはプログラミング言語を使用したオーダーメイドのリスクモデルを採用しました。各アプローチの長所と短所について検討し、議論した。アウトプットの重要な比較から得られた結論は、前者は通常の食事曝露の迅速な予備的な推定値の生成のためのツールとなり得るのに対し、後者は曝露のより現実的な推定値につながる、より洗練された、「最先端」の戦略としてリスク評価者によって使用される可能性があるということであった。このプロジェクトの成果は、現在、確率論的暴露評価に関するガイダンス文書に盛り込まれており、より多くの情報に基づいたリスク管理の意思決定や、より効果的なリスクコミュニケーションに大きく貢献するものと考えられる。
Exposure assessment is a fundamental component of the risk assessment process and has a significant contribution to the overall uncertainty of the risk estimates. The aim of the present project, implemented within the framework of the EU-FORA Fellowship, was to develop a structured approach for probabilistic modelling of the dietary exposure to chemical contaminants, which shall be used as a refined alternative to the more conservative deterministic approach or as part of a Tier 2 assessment. The fellow received training and worked in close cooperation with the project team on three case studies of contaminants in food (cadmium, acrylamide and deoxynivalenol). The modelling of the dietary intake was based on relevant EFSA Guidance and employed the Monte Carlo simulation methodology with the use of a standard software tool (Monte Carlo Risk Assessment (MCRA) platform) and/or a tailor-made risk model in the programming language . The strengths and the limitations of every approach were explored and discussed. The conclusion from the critical comparison of the outputs was that the former can be a tool for the generation of fast preliminary estimates of the usual dietary exposure, whereas the latter may be used by the risk assessors as a more sophisticated, 'state-of-the-art' strategy, which will lead to more realistic estimates of the exposure. The outcomes of the project are being currently incorporated in a Guidance Document on probabilistic exposure assessment, which will highly contribute to more informed risk management decisions and to more effective risk communication.
© 2019 European Food Safety Authority. EFSA Journal published by John Wiley and Sons Ltd on behalf of European Food Safety Authority.