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アルコール断薬で入院した患者の栄養ケア。5 年間のレトロスペクティブ監査
Nutritional Care of Patients Admitted to Hospital for Alcohol Withdrawal: A 5-Year Retrospective Audit.
PMID: 32628260 DOI: 10.1093/alcalc/agaa060.
抄録
AIM:
本研究の目的は、アルコール断薬中の患者の特徴と栄養学的アプローチを説明することであった。
AIM: The aim of this study was to describe the characteristics and the nutritional approaches implemented with patients undergoing alcohol withdrawal.
方法:
アルコール禁断症状で第三次病院に入院した患者の医療記録を、2013年から2017年の5年間にわたってレトロスペクティブに分析した。栄養関連の評価と管理に関するデータを抽出し、記述的に分析した。
METHODS: A retrospective analysis of medical records for patients admitted to a tertiary hospital for alcohol withdrawal was completed over a 5-year period 2013-2017. Data on nutrition-related assessment and management were extracted and descriptively analysed.
結果:
109の医療記録の合計は、患者の平均年齢47.3歳(SD±11.2、範囲22-70)で、(M=73、F=36)が含まれていました。平均在院日数は3.7日(SD±3.9、範囲0.70-27.8)であった。栄養ケアへのアプローチは、微量栄養素の評価と補給、および/または食事療法のコンサルテーションが中心であった。栄養関連の生化学データはほとんどの患者で利用可能であり、特にナトリウム、尿素、クレアチニンの血清値(102人、93.5%)、マグネシウム、リン酸塩(66人、60.5%)であった。入院時にいくつかの電解質異常が認められた。8人の患者が血清微量栄養素の状態を評価したが、血清チアミン値を評価した患者はいなかった。96人の患者(88.0%)に1.9日間(SD±1.1、範囲1.0~6.0)、平均2458.7mg(SD±1347.6、範囲300~6700mg)のチアミンを非経口投与した。24人の患者(22.0%)にマルチビタミン補給が行われた。栄養士の診察を受けたのは23例(21.2%)のみであり、そのうち16例は包括的な栄養評価を受け、3例は栄養不良スクリーニングツールを用いたスクリーニングを受けた。
RESULTS: A total of 109 medical records were included (M = 73, F = 36), with the mean age of patients 47.3 years (SD ± 11.2, range 22-70). The average length of stay was 3.7 days (SD ± 3.9, range 0.70-27.8). Approaches towards nutritional care emerged from micronutrient assessment and supplementation and/or dietetic consultation. Nutrition-related biochemistry data was available for most patients, notably serum levels of sodium, urea and creatinine (102 patients; 93.5%) and magnesium and phosphate (66 patients, 60.5%). There was evidence of some electrolyte abnormalities on admission to hospital. Eight patients had serum micronutrient status assessed; no patients had serum thiamine levels assessed. Parenteral thiamine was provided to 96 patients (88.0%) for 1.9 days (SD ± 1.1, range 1.0-6.0) with a mean dose of 2458.7 mg (SD ± 1347.6, range 300-6700 mg). Multivitamin supplementation was provided to 24 patients (22.0%). Only 23 patients (21.2%) were seen by a dietician of whom 16 underwent a comprehensive nutritional assessment and 3 were screened using the malnutrition screening tool.
結論:
栄養の評価と管理の方法に一貫性がないことが、多様な集団にまたがって確認され、栄養の専門家が十分に活用されていないことが明らかになった。今後の研究では、チーム内の栄養専門家の役割を考慮して、現在のガイドラインと集学的アプローチをベンチマークする必要があります。
CONCLUSION: Inconsistent nutritional assessment and management practices were identified across a diverse population group, whilst nutritional professionals were underutilized. Future research should benchmark current guidelines and multidisciplinary approaches considering the role of nutritional specialists in the team.
© The Author(s) 2020. Medical Council on Alcohol and Oxford University Press. All rights reserved.