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油糧種子ケーキのプロテオミクス解析:10種の種子から抽出された種特異的タンパク質とペプチドの比較研究
Proteomic analysis of oilseed cake: a comparative study of species-specific proteins and peptides extracted from 10 seed species.
PMID: 32629549 DOI: 10.1002/jsfa.10643.
抄録
背景:
近年、消費者の間では、肉を食べずに植物性食品を好む傾向が顕著になってきている。そのため、食肉生産者は消費者の期待に応えようと、より多くの植物成分を含む新製品を食品市場に投入している。食肉製品は、植物油の添加だけでなく、挽き肉や全量の油糧種子、またはそれらの調合物によっても強化されている。本研究では、認証の目的で、ココナッツ、月見草、麻、亜麻、ミルクアザミ、ニゲラ、カボチャ、菜種、ゴマ、ヒマワリの種子からのコールドプレスオイルの副産物である10種類の油糧種子のケーキの特定のタンパク質とペプチドを調べるために、溶液中でのトリプティック消化とUHPLC-Q-TOF-MS/MSベースのプロテオミクスアプローチを提示します。
BACKGROUND: In recent years, there has been a visible trend among consumers to move away from consuming meat in favour of plant products. Therefore, meat producers have been trying to meet the expectations of consumers by introducing to the food market new products with a greater proportion of plant ingredients. Meat products are enriched not only by the addition of vegetable oils but also by ground or whole oilseeds or their preparations. In this study, we present in-solution tryptic digestion and UHPLC-Q-TOF-MS/MS-based proteomics approach to investigate specific proteins and peptides of 10 oilseed cakes, by-products of cold pressing oil from coconut, evening primrose, hemp, flax, milk thistle, nigella, pumpkin, rapeseed, sesame and sunflower seeds, for authentication purposes.
結果:
合計229個のアブラナシ特有のタンパク質を同定した。その数は試料によって異なり、月見草やゴマでは4~48個であった。さらに、分析したすべての油糧種子のケーキ中に約440個の油糧種子固有のペプチドが同定された。
RESULTS: We identified a total number of 229 oilseed unique proteins. The number of specific proteins varied depending on the sample, from 4 to 48 in evening primrose and sesame. Moreover, we identified approximately 440 oilseed unique peptides in the cakes of all analyzed oilseeds; the largest amounts were found in sesame (107 peptides), sunflower (100), pumpkin, hemp (42), rapeseed (36) and flax cake (35 peptides).
結論:
広範囲の食品の真正性試験の範囲を広げる、ユニーク/種特異的なペプチドマーカーに関する新規情報を提供します。このペプチド発見実験の結果は、加工食品中の油糧種子タンパク質の検出および定量のための標的化された方法の開発、ひいては食品の品質向上にさらに貢献する可能性がある。この記事は著作権で保護されています。すべての権利を保有しています。
CONCLUSIONS: We provide novel information on unique/species-specific peptide markers that will extend the scope of testing the authenticity of a wide range of foods. The results of this peptide discovery experiment may further contribute to the development of targeted methods for the detection and quantification of oilseed proteins in processed foods, and thus to the improvement of food quality. This article is protected by copyright. All rights reserved.
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