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抗炎症性色素誘導体の製造と特性評価
Production and Characterization of Anti-Inflammatory Pigment Derivatives.
PMID: 32630165 DOI: 10.3390/foods9070858.
抄録
食品由来の化合物を用いた慢性炎症の予防・治療は、マーケティングや安全性の観点から望ましいものであり、食品添加物として広く利用されている顔料は、慢性炎症の治療薬として利用することができる。5Lのバイオリアクターでの浸漬発酵によりオレンジ色素を製造し、アミノ親和反応を用いて抗炎症活性を有する複数のオレンジ色素誘導体を合成した。オレンジ色の顔料にアミンやアミノ酸を組み込むことで、合計41種類の顔料誘導体が合成された。その中で、Raw 264.7細胞における一酸化窒素(NO)産生を抑制し、低細胞毒性を示す誘導体候補をin vitroアッセイにより同定した。2-アミノ-4ピコリン誘導体はNO産生を48.4%抑制し、90.6%の細胞生存率を示した。また、NO合成経路の重要な酵素である誘導性NO合成酵素の発現を用量依存的に抑制した。このことから、本誘導体は抗炎症作用を有する機能性食品着色料としての可能性があると考えられる。
The prevention and treatment of chronic inflammation using food-derived compounds are desirable from the perspectives of marketing and safety. pigments, widely used as food additives, can be used as a chronic inflammation treatment. Orange pigments were produced by submerged fermentation in a 5 L bioreactor, and multiple orange pigment derivatives with anti-inflammatory activities were synthesized using aminophilic reaction. A total of 41 types of pigment derivatives were produced by incorporating amines and amino acids into the orange pigments. One derivative candidate that inhibited nitric oxide (NO) production in Raw 264.7 cells and exhibited low cell cytotoxicity was identified via in vitro assay. The 2-amino-4 picoline derivative inhibited NO production of 48.4%, and exhibited cell viability of 90.6%. Expression of inducible NO synthase, an important enzyme in the NO synthesis pathway, was suppressed by such a derivative in a dose-dependent manner. Therefore, this derivative has potential as a functional food colorant with anti-inflammatory effects.