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ワイナリー副産物であるブドウの種子の親油性抗酸化物質の持続可能な供給源としての革新的な価値化と従来の価値化
Innovative and Conventional Valorizations of Grape Seeds from Winery By-Products as Sustainable Source of Lipophilic Antioxidants.
PMID: 32630185 DOI: 10.3390/antiox9070568.
抄録
本研究の目的は、ワイン製造工程後に副産物として残る赤白ブドウ種子(L. )からの油分回収を評価することである。最新の技術、超音波アシスト(UAE)、マイクロ波アシスト(MAE)、超臨界流体抽出(SFE)を用いて油分を抽出し、ソックスレー抽出(SE)と比較した。まず、SFEは、圧力(250-350 bar)、温度(40-60 °C)、CO流量(0.2, 0.3, 0.4 kg h)、粒子径(315-800 µm, >800 µm)の異なる操作条件で最適化されました。最高の抽出収率は、最適条件でのSFEによって達成された。その後、SFEを油分抽出収率に関してSE、UAEおよびMAEと比較し、脂肪酸組成および抗酸化能について分析した。脂肪酸の一般的な分類を考慮すると、抽出技術にかかわらず、サンプルは多価不飽和脂肪酸の含有量が高いことがわかった。トコフェロールの含有量は、すべての抽出方法によって有意に影響を受けたが、UAEとMAEは親油性の抗酸化物質が豊富な抽出物をもたらした。結論として、工業用途に適した最新の抽出法は、油の収量と品質から判断して、SEと比較して優れた性能を有していた。
The aim of this study was to valorize the oil recovery from red and white grape seeds ( L.) that remains as by-product after the winemaking process. Oils were extracted by modern techniques, ultrasound assisted (UAE), microwave assisted (MAE) and supercritical fluid extraction (SFE), and compared to the Soxhlet extraction (SE). Firstly, SFE was optimized at different operating conditions: pressure (250-350 bar), temperature (40-60 °C), CO flow rate (0.2, 0.3 and 0.4 kg h), and particle size (315-800 µm and >800 µm). The highest extraction yields were achieved by SFE at the optimal conditions: 350 bar, 60 °C, 0.4 kg h. Afterwards, SFE was compared to SE, UAE and MAE with respect to oil extraction yields, and analyzed for fatty acid composition and antioxidant capacity. Considering the general classification of fatty acids, it was found that samples had high content of polyunsaturated fatty acids, regardless of extraction technology. Tocopherol content was significantly influenced by all extraction methods, whereas UAE and MAE resulted in extracts richer with lipophilic antioxidants. In conclusion, modern extractions that are suited for industrial applications had better performance as compared to SE, as judging by the oil yield and quality.