あなたは歯科・医療関係者ですか?

WHITE CROSSは、歯科・医療現場で働く方を対象に、良質な歯科医療情報の提供を目的とした会員制サイトです。

日本語AIでPubMedを検索

日本語AIでPubMedを検索

PubMedの提供する医学論文データベースを日本語で検索できます。AI(Deep Learning)を活用した機械翻訳エンジンにより、精度高く日本語へ翻訳された論文をご参照いただけます。
Nutr J.2020 Jul;19(1):65. 10.1186/s12937-020-00581-5. doi: 10.1186/s12937-020-00581-5.Epub 2020-07-06.

レバノン人成人の食事摂取量を評価するための定量的な食物頻度質問票の開発と検証

Development and validation of a quantitative food frequency questionnaire to assess dietary intake among Lebanese adults.

  • Mireille Harmouche-Karaki
  • Maya Mahfouz
  • Jawaher Obeyd
  • Pascale Salameh
  • Yara Mahfouz
  • Khalil Helou
PMID: 32631430 PMCID: PMC7339409. DOI: 10.1186/s12937-020-00581-5.

抄録

背景:

食事頻度調査票(FFQ)は、食事と疾病の関連性を評価する疫学研究において、食事摂取量を評価するために最も頻繁に使用されている方法である。本研究の目的は、レバノンの成人を対象としたFFQの妥当性と再現性の様々な側面を評価することで、FFQの妥当性を検証することであった。

BACKGROUND: The food frequency questionnaire (FFQ) is the most frequently used method to assess dietary intake in epidemiological studies evaluating diet-disease association. The objective of this study was to validate a FFQ for use among Lebanese adults by evaluating various facets of validity and reproducibility.

方法:

定量的な164項目のFFQは、レバノンの成人238人のサンプルにおいて、6つの24時間食事リコール(DR)の平均値と比較して検証した。FFQの再現性は、1ヵ月の間隔で2回投与することで評価した。

METHODS: The quantitative 164-items FFQ was validated against the average of six 24-h dietary recalls (DRs) in a sample of 238 Lebanese adults. Reproducibility of the FFQ was assessed by administering it twice within 1 month' time interval.

結果:

FFQと6つの24時間DRの間には、ほとんどのマクロおよび微量栄養素において正の統計学的に有意なピアソン相関が観察され、その範囲は0.16~0.65であり、相関係数の3分の2は0.3を超えていた。エネルギー、性別、年齢調整した統計的に有意なピアソン相関係数は0.14~0.64で、3分の2が0.2を超えていた。FFQの摂取量は24時間DRの摂取量よりもほとんどが高かった。エネルギー調整済み平均摂取量を用いた後、両食事法による栄養摂取量の平均パーセント差は著しく減少した。すべての多量栄養素といくつかの微量栄養素については、許容範囲から良好な値であった。交差分類分析の結果、64.3~83.9%の参加者が同じ四分位と隣接四分位に分類されていたのに対し、著しく誤分類されていた割合は3.7~12.2%であった。加重カッパ値は0.02~0.36の範囲であり、そのほとんどが0.2を超えていた。間接的妥当性分析では、6つの24時間DRから推定された主要栄養素平均摂取量は、FFQから得られた食物群の層数と有意に正の相関を示した。Bland Altmanプロットでは、データポイントの大部分がすべての栄養素について一致限界(LOA)内に収まっていることが示された。再現性分析に関しては、ICC値はすべて0.645から0.959の範囲で統計的に有意であり、Bland Altmanプロットはこれらの結果を確認した。

RESULTS: Positive statistically significant Pearson correlations were observed in most macro and micronutrients between the FFQ and the six 24-h DRs, ranging from 0.16 to 0.65, with two thirds of the correlation coefficients exceeding 0.3. Energy, gender, and age-adjusted statistically significant Pearson correlation coefficients ranged from 0.14 to 0.64, with two thirds of the coefficients exceeding 0.2. Intakes from the FFQ were mostly higher than those of the 24-h DRs. Mean percent difference between nutrient intakes from both dietary methods decreased remarkably after using energy-adjusted mean intakes. Values were acceptable to good for all macronutrients and several micronutrients. Cross-classification analysis revealed that around 64.3 to 83.9% of participants were classified into the same and adjacent quartile whereas grossly misclassified proportions ranged from 3.7 to 12.2%. Weighted kappa values ranged from 0.02 to 0.36 with most of them exceeding 0.2. In indirect validity analysis, key nutrient mean intakes estimated from the six 24-h DRs were significantly positively associated with tertiles of food groups derived from the FFQ. Bland Altman plots showed that the majority of data points fell within the limits of agreement (LOA) for all nutrients. As for reproducibility analysis, ICC values were all statistically significant ranging from 0.645 to 0.959 and Bland Altman plots confirmed these results.

結論:

妥当性と再現性の様々な側面、および広範な統計的検定に基づいて、レバノン人コミュニティのために開発された本FFQは、食事評価のための許容可能なツールであり、将来の研究における食事と疾患の関連性を評価するのに有用である。

CONCLUSIONS: Based on various aspects of validity and reproducibility, and an extensive range of statistical tests, the present FFQ developed for a Lebanese community is an acceptable tool for dietary assessment and is useful for evaluating diet-disease associations in future studies.