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ラクトフェリンとラクトフェリシンBは、腸内共生体Bacteroides fragilisとBacteroides thetaiotaomicronにおける接着とバイオフィルム形成を減少させる
Lactoferrin and lactoferricin B reduce adhesion and biofilm formation in the intestinal symbionts Bacteroides fragilis and Bacteroides thetaiotaomicron.
PMID: 32634470 DOI: 10.1016/j.anaerobe.2020.102232.
抄録
いくつかの要因は、送達のモード、遺伝学および栄養を含む、私たちの腸管に生息する種の組成に影響を与えます。消化管内で分泌される抗菌ペプチドおよびタンパク質は、細菌に対する強力なツールである。ラクトフェリン(LF)は、腸内細菌科などのいくつかの細菌種の増殖を阻害するが、プロバイオティクス細菌を刺激する可能性がある。バクテロイデス属の腸内共生種に対するLFの活性は、これらの種がどのようにして腸内をコロニー化しているかについての洞察を与えてくれる可能性がある。我々は、ヒト消化管微生物叢に多く存在する日和見病原体である厳格嫌気性菌(Bacteroides fragilis、B. thetaiotaomicron)に対して、抗菌タンパク質であるラクトフェリンとその由来ペプチドであるラクトフェリシンBの効果を検討した。逆に、鉄源の異なるミニマム培地での微希釈アッセイにおける菌株の増殖は、アポ-ラクトフェリンまたはホロ-ラクトフェリンの生理的濃度(2mg/ml)によって影響を受けなかった。ラクトフェリンと抗生物質との相乗効果アッセイでの併用も陰性であった。ラクトフェリシンBフラグメントもまた、32μg/mlまでの濃度での同様の試験で増殖を阻害することができなかった。ラクトフェリンに対する耐性は、このタンパク質が消化管内に多量に存在する場合でも、これらの種に優位性を与える可能性があります。しかし,ラクトフェリンの結合およびバイオフィルム抑制効果によってコロニー化が阻害され,これが健康な乳児におけるバクテロイデスの有病率の低さを説明している可能性がある.この抗菌性タンパク質に対する耐性は、腹膜での感染時にこれらの日和見病原体の成功を理解するのに役立つかもしれない。
Several factors affect the composition of species that inhabit our intestinal tract, including mode of delivery, genetics and nutrition. Antimicrobial peptides and proteins secreted in the gastrointestinal tract are powerful tools against bacteria. Lactoferrin (LF) inhibits the growth of several bacterial species, such as Enterobacteriaceae, but may stimulate probiotic bacteria. Activity of LF against gut symbiotic species of the Bacteroides genus could give us insights on how these species colonize the gut. We investigated the effects of the antimicrobial protein lactoferrin and its derived peptide, lactoferricin B on two species of strict anaerobes, opportunistic pathogens that cause diseases in both adults and children, commonly found in the microbiota of the human gastrointestinal tract, Bacteroides fragilis and B. thetaiotaomicron., In vitro biofilm formation and binding to laminin were strongly inhibited by a low concentration of lactoferrin (12.5 μg/ml). Conversely, the growth of the strains in a micro-dilution assay in minimal media with different iron sources was not affected by physiological concentrations (2 mg/ml) of apo-lactoferrin or holo-lactoferrin. The combination of lactoferrin with antibiotics in synergism assays was also negative. The lactoferricin B fragment was also unable to inhibit growth in a similar test with concentrations of up to 32 μg/ml. Resistance to lactoferrin could confer an advantage to these species, even when high amount of this protein is present in the gastrointestinal tract. However, colonization is hampered by the binding and biofilm inhibitiory effect of lactoferrin, which may explain the low prevalence of Bacteroides in healthy babies. Resistance to this antimicrobial protein may help understand the success of these opportunistic pathogens during infection in the peritoneum.
Copyright © 2020. Published by Elsevier Ltd.