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ニワトリの給餌における閉鎖的な農業サイクルに寄与する代替畑作物としてのコンフリー(Symphytum spp
Comfrey (Symphytum spp.) as an alternative field crop contributing to closed agricultural cycles in chicken feeding.
PMID: 32634689 DOI: 10.1016/j.scitotenv.2020.140490.
抄録
コンフリー(Symphytum spp.)の地元の栽培品種は、低投入システムでの農場動物のタンパク質とミネラルの要件をカバーするために使用されています。その健康増進効果(例えばアラントイン)だけでなく、抗栄養成分(例えばピロリジジンアルカロイド)が知られているため、集学的なアプローチは、栄養価を定量化するために不可欠であり、動物のニーズを満たすという観点から、家禽や農場の動物への使用の可能性、地元の資源を使用するだけでなく、過肥沃化した土壌を修復することができます。動物への影響に焦点を当て、ここでは、1 日齢の雌雄同体 Cobb500 ブロイラー鶏を標準対照食または乾燥コンフリー葉を 4%添加した標準食のいずれかを 32 日間与えた。性能形質は、コンフリー葉の補給が良好に受け入れられていることを示している。肝機能、ミネラルホメオスタシス、骨ミネラル密度、腸の微小解剖学的パラメータでは、障害の兆候は見られなかった。定量化されたピロリジジンアルカロイドは、肝臓と胸筋において検出限界以下であった(5μg/kg以下の組織)。コンフリーを添加した雄のブロイラーニワトリでは、胸筋に高い灰分含有量を示し、血球内の代謝経路の遺伝子発現プロファイルの変化を明らかにした。健康なブロイラーニワトリでは、トランスクリプトーム解析の結果、コンフリー添加による免疫関連経路の異常は認められなかった。この結果は、高性能ブロイラー系統におけるコンフリーの葉の使用が可能であり、現場に適応した地域農業システムにおける閉鎖的な栄養サイクルの可能性を提供していることを示唆している。さらなる分析は、コンフリーの成長促進と健康増進の可能性のある成分と、人間が消費するための鶏肉製品の安全な使用に焦点を当てる必要がある。
Local cultivars of comfrey (Symphytum spp.) have been used to cover protein and mineral requirements of farm animals in low-input systems. Due to its known health-promoting (e.g. allantoin), but also anti-nutritive ingredients (e.g. pyrrolizidine alkaloids), multidisciplinary approaches are essential in order to quantify the nutritional value and the potential of its use in poultry and farm animals in terms of meeting animal needs, using local resources as well as remediating over-fertilized soils. Focusing on animal effects, here one-day old sexed Cobb500 broiler chickens were subjected to either a standard control diet or a standard diet supplemented with 4% dried comfrey leaves for 32 days. Performance traits indicate good acceptance of supplementation with comfrey leaves. Parameters for liver function, mineral homeostasis, bone mineral density as well as intestinal microanatomy revealed no signs of impairment. Quantified pyrrolizidine alkaloids were below the detection limit in liver and breast muscle (<5 μg/kg tissue). Comfrey supplemented male broiler chickens showed higher ash content in breast muscle and revealed altered gene expression profiles for metabolic pathways in blood cells. In healthy broiler chickens, the transcriptome analyses revealed no aberrations in the immune-related pathways due to comfrey supplementation. The results imply that the use of comfrey leaves in a high-performance broiler line seems feasible and offers the potential for closed nutrient cycles in site-adapted local agricultural systems. Further analyses need to focus on possible growth-promoting and health-improving components of comfrey and the safe use of chicken products for human consumption.
Copyright © 2020. Published by Elsevier B.V.