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Nutrients.2020 Jul;12(7). E1987. doi: 10.3390/nu12071987.Epub 2020-07-03.

アルツハイマー病におけるL-カルニチンとバランスのとれた食事の予防的役割

Preventive Role of L-Carnitine and Balanced Diet in Alzheimer's Disease.

  • Alina Kepka
  • Agnieszka Ochocinska
  • Małgorzata Borzym-Kluczyk
  • Ewa Skorupa
  • Beata Stasiewicz-Jarocka
  • Sylwia Chojnowska
  • Napoleon Waszkiewicz
PMID: 32635400 DOI: 10.3390/nu12071987.

抄録

アルツハイマー病(AD)を含む神経変性疾患の予防または軽減は、現代の医療サービスの課題である。本研究の目的は、適切なカルニチンを豊富に含む食事療法、食事性カルニチンサプリメント、地中海式食事療法の要素を含むMIND(Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay)食事療法、高血圧を止めるための食事療法(DASH)食事療法を導入することにより、ADの予防または緩和に関する文献を検討することであった。L-カルニチン(LC)は、細胞のエネルギー代謝に重要な役割を果たしています。適切にバランスのとれた食事は、LCのかなりの量だけでなく、必須アミノ酸と内因性カルニチン合成に関与しているmicroelementsが含まれています。健康な人では、カルニチン生合成はカルニチン欠乏症の症状を防ぐのに十分です。ミトコンドリアの機能不全を持つ人では、例えば、脳構造の広範な変性に接続されている AD とは、多くの場合、全体の生物の機能に深刻な障害があります。地中海式食生活は、果物や野菜、穀類、ナッツ類、オリーブオイル、種子を主な脂肪源として多く消費し、魚や鶏肉を適度に消費し、乳製品やアルコールを低~中程度に消費し、赤身肉や加工肉の摂取量を少なくすることを特徴としています。カルニチンを豊富に含む食材を導入し、AD患者のMINDダイエットやカルニチン補給を行うことで、日常生活での機能が改善される可能性があるという。

The prevention or alleviation of neurodegenerative diseases, including Alzheimer's disease (AD), is a challenge for contemporary health services. The aim of this study was to review the literature on the prevention or alleviation of AD by introducing an appropriate carnitine-rich diet, dietary carnitine supplements and the MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) diet, which contains elements of the Mediterranean diet and the Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) diet. L-carnitine (LC) plays a crucial role in the energetic metabolism of the cell. A properly balanced diet contains a substantial amount of LC as well as essential amino acids and microelements taking part in endogenous carnitine synthesis. In healthy people, carnitine biosynthesis is sufficient to prevent the symptoms of carnitine deficiency. In persons with dysfunction of mitochondria, e.g., with AD connected with extensive degeneration of the brain structures, there are often serious disturbances in the functioning of the whole organism. The Mediterranean diet is characterized by a high consumption of fruits and vegetables, cereals, nuts, olive oil, and seeds as the major source of fats, moderate consumption of fish and poultry, low to moderate consumption of dairy products and alcohol, and low intake of red and processed meat. The introduction of foodstuffs rich in carnitine and the MIND diet or carnitine supplementation of the AD patients may improve their functioning in everyday life.