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Public Health Nutr.2020 Jul;:1-8. S1368980020000853. doi: 10.1017/S1368980020000853.Epub 2020-07-08.

イタリア市場で販売されているビスケットとスナック菓子の栄養品質の評価:イタリア製品の食品表示(FLIP)研究

Evaluation of nutritional quality of biscuits and sweet snacks sold on the Italian market: the Food Labelling of Italian Products (FLIP) study.

  • M Dall'Asta
  • A Rosi
  • D Angelino
  • N Pellegrini
  • D Martini
PMID: 32635953 DOI: 10.1017/S1368980020000853.

抄録

目的:

本研究は、イタリアの市場で販売されているプレパックビスケットと甘いスナックの栄養品質を調査し、製品の種類とパックに報告されている他の情報が分析された製品の全体的な品質を識別できるかどうかを識別することを目的としています。

OBJECTIVE: The present study aimed at surveying the nutritional quality of prepacked biscuits and sweet snacks sold on the Italian market, and at identifying whether the product type and other information reported on the pack could discriminate the overall quality of products analysed.

デザイン:

イタリア市場にある13の小売業者から、2つの異なるカテゴリーの甘いシリアル製品(ビスケットと甘いスナック)のエネルギー、栄養価、塩分含有量に関するデータを収集した。製品の種類、栄養・健康表示(NHC)、グルテンフリー(GF)宣言に基づき、各カテゴリーの栄養プロファイルの比較を行いました。

DESIGN: Data on energy, nutrient and salt content of the products from two different categories of prepacked sweet cereal products (i.e. biscuits and sweet snacks) were collected from thirteen retailers present on the Italian market. Based on the product type, nutrition and health claim (NHC) and gluten-free (GF) declaration, a comparison of nutrient profile within each category was performed.

設定:

本研究は、イタリア市場で販売されている包装済み食品の全体的な品質を体系的に調査することを目的としたイタリア製品の食品表示(FLIP)研究の一環である。

SETTING: This work is part of the Food Labelling of Italian Products (FLIP) study that aims at systematically investigating the overall quality of the prepacked foods sold on the Italian market.

結果:

合計1290個の製品が分析されました(ビスケットが63%、スウィートスナックが37%)。各カテゴリー内の異なる製品タイプを比較した結果、タイプ内での製品のばらつきが大きく、ビスケットの方が顕著であった。全体的には、塩分を除き、NHC 搭載商品の方が無添加商品よりも栄養面で優れているように思われた。逆に、GFとグルテン含有製品を比較しても、分析した2つのカテゴリー内で一貫した結果は得られませんでした。

RESULTS: A total of 1290 products were analysed (63 % biscuits and 37 % sweet snacks). After comparing different product types within each category, a high intra-type product variability was evidenced, which was more pronounced for biscuits. Overall, NHC-carrying products seemed to have a better nutrition profile than those without claims, except for salt content. Conversely, a comparison between GF and gluten-containing products did not show consistent results within the two categories analysed.

結論:

各カテゴリー内でのタイプ内変動が大きいため、パックに報告されているさまざまな特性や規制情報は、ビスケットやスナックの全体的な栄養品質の明確なマーカーにはなっていないようである。

CONCLUSIONS: Due to the high intra-type variability within each category, the different characteristics and regulated information reported on the pack do not seem to be a clear marker of the overall nutritional quality of biscuits and snacks.