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小麦種(Triticum aestivum vs T. spelta)、農法(有機 vs 在来種)、小麦粉の種類(全粒粉 vs 白粉)が小麦粉の組成に及ぼす影響-英国とドイツにおける小売調査の結果- 3.残留農薬含有量
Effect of wheat species (Triticum aestivum vs T. spelta), farming system (organic vs conventional) and flour type (wholegrain vs white) on composition of wheat flour - Results of a retail survey in the UK and Germany - 3. Pesticide residue content.
PMID: 32637911 PMCID: PMC7327242. DOI: 10.1016/j.fochx.2020.100089.
抄録
小麦は北欧の食生活の主要な構成要素であり、食生活における農薬曝露に大きく寄与している。ここでは、英国とドイツで販売されている有機小麦粉と在来型小麦粉、全粒粉、白小麦粉、一般小麦粉、スペルト小麦粉の残留農薬を比較した2年間の小売店調査の結果を報告する。残留農薬は、有機小麦粉(25%)よりも慣行小麦粉(87%)の方が有意に高い頻度で検出されました。植物成長調整剤であるクロルメキットが最も多く検出されました。残留農薬の総濃度は、(a)有機小麦粉よりも慣行小麦粉の方が~4倍高く、(b)スペルト小麦粉よりも慣行小麦粉の方が~100%高く、(c)白小麦粉よりも慣行全粒粉のサンプルの方が~110%高かったが、(d)有機全粒粉と白小麦粉では有意な差はなかった。結果は、有機小麦製品を使用することで、食事性農薬の摂取量を増加させることなく、栄養学的な推奨に沿った全粒穀物の消費量を増加させることができることを示唆している。
Wheat is a major component of the Northern European diet and contributes significantly to dietary pesticide exposure. Here we report results of a 2-year retail survey, which compared pesticide residues in organic and conventional, whole-grain and white, common and Spelt wheat flour brands available in the UK and Germany. Pesticide residues were detected significantly more frequently in conventional (87%) than organic (25%) flour samples. Chlormequat, a plant growth regulator, was the most frequently detected compound. Total concentrations of pesticide residues were (a) ~4 times higher in conventional than organic, (b) ~100% higher in common than Spelt wheat flour and (c) ~110% higher in conventional whole-grain than white flour samples, but (d) not significantly different in organic whole-grain and white flour. Results suggest that the use of organic wheat products allows increased whole-grain cereal consumption in line with nutritional recommendations, without an increase in dietary pesticide intake.
© 2020 The Authors.