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ネパールにおける思春期の少年少女の発育阻害と痩せの社会文化的・経済的決定要因
Sociocultural and economic determinants of stunting and thinness among adolescent boys and girls in Nepal.
PMID: 32638672 DOI: 10.1017/S0021932020000358.
抄録
低・中所得国における思春期の栄養不良の決定要因に関心が高まっているにもかかわらず、国レベルでの包括的なマルチレベルの概要が見当たらない。本研究では、全国代表的な2014年ネパール青少年栄養調査を用いて、ネパールの思春期の少年少女の発育阻害と痩せの社会文化的・経済的決定要因の包括的な概要を提供することを目的とした。多変量ロジスティック回帰モデルを用いて、10~19歳の青年3773人(男子1888人、女子1885人)を対象に、個人、家庭、地域社会の複数の決定要因と発育阻害・やせの関連性を推定した。発育阻害と痩せの有病率は、ネパールの青年期における最適以下の栄養状態と不十分な成長環境を示唆していた。結果は、父親の職業と教育、世帯収入、収入を得ている世帯員の数、地理的な居住地、カースト/民族性、栄養知識と発育阻害との関連性を強調し、男性と年長の青年では高い確率であった。父親の職業、教育、世帯収入、地理的地域、カースト/民族性、栄養知識は、男性と若年青年で高い確率でやせと関連していた。この調査結果は、介入に思春期の若者、その両親、コミュニティを関与させることの重要性を強調している。このような介入は、思春期の栄養改善だけでなく、より良い健康と発達のために思春期の成長環境を最適化することを目的とすべきである。今後の研究では、社会文化的・経済的な決定要因が、より広い社会的・文化的・政治的環境の中で栄養学的結果に影響を与える文脈特異的な因果関係の経路とメカニズムに焦点を当てるべきである。食事と栄養指標の範囲を含む縦断的なアプローチは、これらの要因の相対的な重要性が思春期の間にどのように、いつ変化するかを理解することを可能にするであろう。
Despite the increasing interest in the determinants of adolescent undernutrition in low- and middle-income countries, a comprehensive multi-level overview at the country level is missing. Using the nationally representative 2014 Nepal Adolescent Nutrition Survey, this study aimed to provide a comprehensive overview of the sociocultural and economic determinants of stunting and thinness of adolescent boys and girls in Nepal. Multivariate logistic regression models were used to estimate the associations between multiple individual, household and community determinants and stunting and thinness among 3773 adolescents aged 10-19 years (1888 boys and 1885 girls). The prevalence rates of stunting and thinness indicated suboptimal nutritional status and an inadequate growth environment in Nepali adolescents. The results highlighted an association of paternal occupation and education, household income, number of earning household members, geographical place of residence, caste/ethnicity and nutritional knowledge with stunting, with higher odds for males and older adolescents. Paternal occupation, education, household income, geographical region, caste/ethnicity and nutrition knowledge were associated with thinness, with higher odds for males and younger adolescents. The findings underscore the importance of involving adolescents, their parents and their communities in interventions. Such interventions should not only be aimed at improving adolescent nutrition but also at optimizing adolescents' growth environment for better health and development. Future research should focus on context-specific causal pathways and mechanisms through which sociocultural and economic determinants influence nutritional outcomes within broader societal, cultural and political settings. A longitudinal approach, including a range of dietary and nutrition indicators would allow understanding how and when the relative importance of these factors change during adolescence.