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Animal.2020 Jun;:1-12. S1751731120001494. doi: 10.1017/S1751731120001494.Epub 2020-06-23.

泌乳後期の乳牛ヤギの血中および乳汁中の免疫細胞数に及ぼすヤナギ飼料の影響

The effect of willow fodder feeding on immune cell populations in the blood and milk of late-lactating dairy goats.

  • H Muklada
  • H Voet
  • T Deutch
  • M Zachut
  • G Kra
  • S E Blum
  • O Krifuks
  • T A Glasser
  • J D Klein
  • R Davidovich-Rikanati
  • E Lewinsohn
  • S Y Landau
PMID: 32638681 DOI: 10.1017/S1751731120001494.

抄録

先行研究では、ヤナギの飼料を摂取することで、泌乳期末期に牧草地で放牧されている地元のマンベールヤギの乳汁中の体細胞数(SCC)が減少することを示しました。ヤナギの摂取が免疫系の細胞に影響を与えるかどうかを調べるために、同じ環境で放牧されている アルパイン交雑種の乳牛ヤギに、カットしたばかりのヤナギの飼料を 2 週間無料で与えた(W、n = 24)か、与えなかった(C、n = 24)かのいずれかの方法で試験した。ヤナギ飼料にはサリシンが 7.5 g/kg DM 含有されていた。他の主要な副次的化合物は、カテキン、ミリシトリン、ハイペリンおよびクロロゲン酸(それぞれ2.2、2.6、1.0および0.75 g/kg DM)であった。泌尿器の健康状態は実験前に決定し、2つのグループのそれぞれには、乳中の微生物cfuによって確立された、感染していると定義された5匹(W)または6匹(C)のヤギと、19匹(W)または18匹(C)の非感染のヤギが含まれていました。ヤギは平均 600 g のヤナギの DM を摂取した(摂食量の 25%)ため、対照群と比較して食事の質にわずかな変化が見られた。実験 2 週間を通して、食餌中の CP 含有量のグループ間の差はわずかで、感染やヤナギへのアクセスによ る影響は見られなかった。しかし、W ヤギと C ヤギの搾乳成績と乳質の属性は、どちらの治療法でも同様であった。初期の SCC と乳中好中球(分化クラスター(CD18+)と豚顆粒球(PG68))の細胞数は、感染したヤギの方が非感染ヤギよりも高かったが、 感染したヤギでは有意に減少した。CD8+ T細胞の割合は、C群ではすべてのヤギで増加したが、W群では感染したヤギでのみ有意な増加が認められた。ヤナギの摂取は血中 CD8+ の増加を緩和し、乳中 CD8+ の増加を誘発した。我々の知る限りでは、飼料の摂取がヤギの免疫状態に直接的な栄養学的効果をもたらした最初の報告である。

In a previous study, we showed that access to willow fodder decreased somatic cell counts (SCC) in the milk of local Mamber goats grazing in brushland at the end of lactation. To test whether the consumption of willow affects the cells of the immune system, Alpine crossbred dairy goats grazing in the same environment were either offered free access to freshly cut willow fodder (W, n = 24) or not (C, n = 24) for 2 weeks. The willow fodder contained 7.5 g/kg DM of salicin. The other major secondary compounds were catechin, myricitrin, hyperin and chlorogenic acid (2.2, 2.6, 1.0 and 0.75 g/kg DM, respectively). Udder health status was determined before the experiment, and each of the two groups included five (W) or six (C) goats defined as infected, as established by microbial cfu in milk, and 19 (W) or 18 (C) non-infected goats. Goats ingested, on average, 600 g of DM from willow (25% of food intake), resulting in minor changes in dietary quality compared to the controls, as established by faecal near-IR spectrometry. Throughout the 2 weeks of experiment, differences between groups in dietary CP contents were minor and affected neither by infection nor by access to willow; the dietary percentage of neutral detergent fibre (NDF) decreased in C and increased in W; dietary acid detergent fibre (ADF) increased; and the dietary tannin contents decreased for both treatments. However, milking performance and milk quality attributes in both W and C goats were similar. Initial SCC and milk neutrophil (cluster of differentiation (CD)18+ and porcine granulocyte (PG)68) cell counts were higher in infected than in non-infected goats; counts decreased significantly in W but not in C uninfected goats. The percentage of CD8+ T-cells increased in all C goats, while in the W group, a significant increase was found only for infected goats. The consumption of willow mitigated an increase in CD8+ in blood and triggered an increase in CD8+ in milk, suggesting an immune-regulatory effect independent of udder status. To our knowledge, this is the first report of a direct nutraceutical effect of fodder ingestion on the immune status of goats.