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太りすぎ/肥満のヒスパニック/ラテン系の子供と大人のための文化的対応型ケアのモデルに、植物ベースの食品選択の増加を組み込む
Incorporating an Increase in Plant-Based Food Choices into a Model of Culturally Responsive Care for Hispanic/Latino Children and Adults Who Are Overweight/Obese.
PMID: 32640565 DOI: 10.3390/ijerph17134849.
抄録
米国のヒスパニック/ラテン系住民の肥満の全国的な割合は、他の主要な民族サブグループをすべて上回っており、重要な健康格差を示している。最小限の加工とより少ない精製された穀物と砂糖との全植物性食品を強調する植物ベースの食事療法の介入は、肥満のコントロールに大きな約束を示しているが、不均衡な集団にこの治療効果を翻訳するデータの乏しさがあります。私たちの研究の目的は、太りすぎや肥満だったヒスパニック系/ラテン系の子供たちのための病院ベースの、家族中心の、文化的に合わせた、植物ベースの食事療法介入で体重管理を達成するための健康的な食事生活プログラム (HELP) の有効性を評価することでした。 私たちの混合法評価には以下のものが含まれています。(1)前から介入後までの体格指数(BMI)の変化を測定するための1つのアームの研究、および(2)プログラムのスタッフのステークホルダーの分析。 太りすぎ/肥満であった5~12歳の子どもたちについては、BMIのZスコア(Z = -0.02、=0.11)によって証明される過剰な体重増加の証拠は見出されなかった。太りすぎまたは肥満であった保護者のうち、BMIの減少は女性よりも男性(BMI = -0.75 kg/m、= 0.01)の方が強かった(BMI = -0.12 kg/m、= 0.30)。プログラムの強みは、植物ベースの食事選択の文化的な仕立てであった : この評価は、HELPの介入要素(植物ベースの食事選択、家族ベース、文化的な仕立て)を小児の体重管理に取り入れることで、標準的なケアを改善できる可能性を提起している。
The national rate of obesity in US Hispanic/Latinos exceeds all other major ethnic subgroups and represents an important health disparity. Plant-based diet interventions that emphasize whole plant foods with minimal processing and less refined grains and sugar have shown have shown great promise in control of obesity, but there is a paucity of data translating this treatment effect to disparate populations. The objective of our study was to evaluate the efficacy of the Healthy Eating Lifestyle Program (HELP) for accomplishing weight management in a hospital-based, family centered, culturally tailored, plant-based diet intervention for Hispanic/Latino children who were overweight or obese. Our mixed methods evaluation included: (1) A one arm study to measure changes in body mass index (BMI) from pre- to post-intervention, and (2) A stakeholder analysis of the program staff. For children ages 5-12 years who were overweight/obese, we found no evidence of excess weight gain evidenced by BMI Z scores (Z = -0.02, = 0.11). Among the parent/guardians who were overweight or obese, we found a decrease in BMI that was stronger in men (BMI = -0.75 kg/m, = 0.01) than in women (BMI = -0.12 kg/m, = 0.30). A program strength was the cultural tailoring of the plant-based diet choices. : The evaluation raises the possibility that incorporating intervention components of HELP (plant-based food choices, family-based, cultural tailoring) into pediatric weight management can improve the standard of care.