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トルコで生育する4種の根から抽出した抽出物および単離されたクマリンの抗菌活性
Antimicrobial Activities of Extracts and Isolated Coumarins from the Roots of Four Species Growing in Turkey.
PMID: 32641960 PMCID: PMC6934944. DOI: 10.22037/ijpr.2019.1100718.
抄録
は古来より消化剤、鎮静剤、媚薬として、サラダや香辛料として利用されてきましたが、その独特の臭いからスパイスとしても利用されてきました。本研究では、バイオアッセイガイドによる分画と単離プロセスを用いて、(、)、(、)の生理活性化合物の単離と特性評価を行った。化合物の構造は、詳細な分光分析により解明された。また、マイクロブロス希釈法により、1000-31.25μg/mLの濃度での抗菌活性を評価した。単離された化合物とともに種の空中部および根から得られたメタノール抽出物の水性、メタノール抽出物およびジクロロメタン、酢酸エチル、-ブタノールおよび水性残渣画分の抗菌活性[osthole.インペトラリン、ベルガプテン、プランチムジン、安息香酸ピウセダノール-2'-安息香酸塩、グランジビチノール、スベロシン、キサントトキシン、フェラミジン、マルメシン、ウンベリフェロン、ウロプテロールおよびスティグマステロール、-シトステロールからなるステロール混合物]を評価した。31.25~62.5μg/mLの濃度でグラム陰性菌、グラム陽性菌、酵母に対して抗菌効果が認められた。特に、(MIC = 31.25 μg/mL)が最も抑制された微生物であった。また,62.5μg/mLのMIC値では,,,,,,,,,の生育が阻害された。また,試験した試料の中では,プランツチミンと空中部のジクロロメタン画分が最も優れた活性を示した(MIC = 31.25 μg/mL)。しかし,水性抽出物および残渣画分では,空中部,空中部および根・根のみに活性が認められた。微生物の中では、最も影響が少ないことがわかった。
species have been utilized since ancient times as digestive, sedative, aphrodisiac, along with in salads or as a spice due to their special odors. The study reports isolation and characterization of bioactive compounds of , (, and ( via bioassay guided fractionation and isolation process. The structures of compounds were elucidated by detailed spectroscopic analyses. They were also assessed for their activities at 1000-31.25 µg/mL concentrations by microbroth-dilution methods. Antimicrobial activity of aqueous, methanol extracts and dichloromethane, ethyl acetate, -butanol and aqueous residue fractions of methanol extracts from aerial parts and roots of species along with isolated compounds [osthole, imperatorin, bergapten, prantschimgin, peucedanol-2'-benzoate, grandivitinol, suberosin, xanthotoxin, felamidin, marmesin, umbelliferone, ulopterol and a sterol mixture consisted of stigmasterol, -sitosterol] were evaluated. Antimicrobial effect has been seen against Gram-negative, Gram-positive bacteria, and a yeast at a concentration between 31.25 and 62.5 μg/mL. Especially, (MIC = 31.25 μg/mL) was the most inhibited microorganism. Moreover, growth of , , and were inhibited at 62.5 μg/mL MIC values. Among tested samples prantschimgin and dichloromethane fraction of aerial parts from showed the best activity against (MIC = 31.25 μg/mL). However, among aqueous extracts and residue fractions, only aerial parts, aerial parts, and roots and roots showed activity against . Among microorganisms was found to be the least affected.