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Mov. Disord..2020 Jul;doi: 10.1002/mds.28173.Epub 2020-07-09.

シンガポール中国人健康調査における食事性抗酸化物質とパーキンソン病のリスク.

Dietary Antioxidants and Risk of Parkinson's Disease in the Singapore Chinese Health Study.

  • Ariel Fangting Ying
  • Shazma Khan
  • Ying Wu
  • Aizhen Jin
  • Aidan S Y Wong
  • Eng-King Tan
  • Jian-Min Yuan
  • Woon-Puay Koh
  • Louis C S Tan
PMID: 32643256 DOI: 10.1002/mds.28173.

抄録

背景:

酸化ストレスがPDの病因に関与していることを示唆する実験的証拠があるにもかかわらず、疫学研究では、食事中の抗酸化物質とPD発症のリスクとの間に一貫した関連性が示されていない。さらに、アジアの集団を対象とした研究は行われていない。

BACKGROUND: Despite experimental evidence implicating oxidative stress in the pathogenesis of PD, epidemiological studies have provided inconsistent associations between dietary antioxidants and risk of developing PD. Furthermore, no study has been done in any Asian population.

目的:

我々は、食事性カロテノイド(α-カロテン、β-カロテン、リコピン、β-クリプトキサンチン、ルテイン)およびビタミン(ビタミンA、C、E)の摂取レベルとPD発症リスクとの関連を検討した。

OBJECTIVES: We examined the associations for intake levels of dietary carotenoids (α-carotene, β-carotene, lycopene, β-cryptoxanthin, and lutein) and vitamins (vitamin A, C and E) and the risk of developing PD.

方法:

我々は、1993年から1998年に登録された45歳から74歳の男女63,257人の集団ベースの前向きコホートであるシンガポール中国健康調査のデータを使用しました。抗酸化物質の摂取量は、有効な半定量的食品頻度質問票から算出した。発生症例は、2018年7月31日までの追跡面接、病院記録、またはPD登録により同定した。ハザード比および対応する95%信頼区間は、他のライフスタイルおよび食事因子を調整した多変量コックス比例ハザード回帰モデルから導き出された。

METHODS: We used data from the Singapore Chinese Health Study, a population-based prospective cohort of 63,257 men and women aged 45 to 74 years during enrollment in 1993-1998. Antioxidant intake was derived from a validated semiquantitative food frequency questionnaire. Incident cases were identified through follow-up interviews, hospital records, or PD registries through 31 July 2018. Hazard ratios and corresponding 95% confidence intervals were derived from multivariable Cox proportional hazard regression models with adjustment for other lifestyle and dietary factors.

結果:

平均19.4年の追跡調査の間に、544例の偶発的なPD症例が同定された。関連は、食事性カロテノイド、個別にまたは合計では見つかりませんでした。総カロテノイドの最低四分位までを比較したハザード比は0.98(95%信頼区間:0.76-1.28、P = 0.83)であった。また、食事性ビタミンA、C、およびEとPD発症リスクとの明確な用量依存性の関連は認められなかった(いずれもP ≥0.10)。遅延時間を用いた感度の高い分析とサプリメントの使用を除外した分析では、結果は大きく変化しなかった。

RESULTS: During an average 19.4 years of follow-up, 544 incident PD cases were identified. No association was found for dietary carotenoids, individually or summed. Hazard ratio comparing highest to lowest quartile for total carotenoids was 0.98 (95% confidence interval: 0.76-1.28; P = 0.83). There were also no clear dose-dependent associations of dietary vitamins A, C, and E with risk of developing PD (all P  ≥ 0.10). Sensitive analyses with lag time and excluding supplement use did not materially alter results.

結論:

カロテノイドやビタミンなどの食事性抗酸化物質の摂取は、シンガポール中国人のPD発症リスクとは関連していなかった © 2020 The Authors.国際パーキンソンと運動障害学会を代表して、Wiley Periodicals LLC.によって出版された運動障害。

CONCLUSIONS: Intake of dietary antioxidants, such as carotenoids and vitamins, was not associated with the risk of developing PD in Singaporean Chinese. © 2020 The Authors. Movement Disorders published by Wiley Periodicals LLC. on behalf of International Parkinson and Movement Disorder Society.

© 2020 The Authors. Movement Disorders published by Wiley Periodicals LLC. on behalf of International Parkinson and Movement Disorder Society.