日本語AIでPubMedを検索
合併症や妊娠転帰を伴う妊婦に対するサプリメントオメガ3脂肪酸の効果:文献からのレビュー
Effect of supplementary omega-3 fatty acids on pregnant women with complications and pregnancy outcomes: review from literature.
PMID: 32643471 DOI: 10.1080/14767058.2020.1786522.
抄録
魚介類と一緒に食事で摂取しても、魚油などのサプリメントで摂取しても、妊娠中や産後の期間にオメガ3脂肪酸を摂取することには、多くの利点が関連している。本レビューは,主に,オメガ3長鎖ポリ不飽和脂肪酸(PUFA)の補給が妊娠の転帰に与える影響の現状を評価することを目的とした。"妊娠"、"サプリメント"、"長鎖ポリ不飽和脂肪酸"、"オメガ3脂肪酸"、"臨床試験"などのキーワードを用いて、1995年2月1日から2017年3月1日までの論文を対象に、Medline、PubMed、Public Library of Science(PLOS)、Google Scholarデータベースの電子検索を行った。観察研究と介入研究を合わせた26件の研究のうち、妊娠中または産後早期のオメガ3脂肪酸が妊娠期間や出産時の乳児の大きさに与える影響については14件の研究で、子癇前症、うつ病、乳児の視覚機能や神経発達への影響が報告されています。オメガ3脂肪酸の摂取量(ドコサヘキサエン酸(DHA)とエイコサペンタエン酸(EPA)の絶対量とこれら2つの脂肪酸の比率の両方の観点から)は、しかしながら、これらの研究で大きく変化し、これらの結果のいずれかにオメガ3脂肪酸の効果に関する明確なコンセンサスは存在しません。妊娠中または授乳中の女性、胎児、新生児にとってこれらの脂肪酸の潜在的な重要性、および妊娠と乳児の転帰に対するこれらの脂肪酸の効果を評価する臨床試験からの限られたデータのため、これらの重要な期間における特定のオメガ3脂肪酸の最適な摂取量をよりよく定義するために、追加の研究が必要とされています。
Numerous benefits have been associated with omega-3 fatty acid consumption during pregnancy and the postpartum period, whether it is consumed in the diet with seafood or supplements such as fish oil. This review primarily aimed to assess the current situation of the impact of omega-3 long-chain Poly Unsaturated Fatty Acid (PUFA) supplementation on the outcomes of pregnancy. The electronic search of Medline, PubMed, Public Library of Science (PLOS) and Google Scholar databases was carried out for papers from 01 February 1995 to 01 March 2017 using keywords such as "pregnancy," "supplement," "long-chain polyunsaturated fatty acids," "omega 3 fatty acids," and "clinical trials." Out of twenty-six studies, both observational and interventional, fourteen studies found the influence of omega 3 fatty acids during pregnancy or the early postpartum period on the duration of gestation and infant size at birth, preeclampsia, depression, and infant visual function and neurodevelopment have been reported. Omega 3 fatty acid intakes (both in terms of absolute amounts of docosahexaenoic acid (DHA) and eicosapentaenoic acid (EPA) and the ratio of these 2 fatty acids) varied widely in these studies, however, and no clear consensus exists regarding the effects of omega 3 fatty acids on any of these outcomes. Because of the potential importance of these fatty acids for pregnant or lactating women, fetus, and newborn infants and the limited data from clinical trials assessing the effect of these fatty acids on pregnancy and infant outcomes, additional research is required to better define optimal intakes of specific omega 3 fatty acids during these critical periods.