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食品生産と加工におけるファージバイオコントロールの応用
Phage Biocontrol Applications in Food Production and Processing.
PMID: 32644048 DOI: 10.21775/cimb.040.267.
抄録
バクテリオファージ(ファージ)は、地球上で最もユビキタスな生物の一つです。バクテリオファージの様々な実用的なアプリケーションへの関心は、食品の安全性を向上させるためにそれらの使用に焦点を当てた、おそらく最も注目されている(そして最も規制上の承認)で、最近勢いを増しています。ファージ・バイオコントロール」または「バクテリオファージ・バイオコントロール」と呼ばれるこのアプローチには、食品加工施設での食品接触面の除染と同様に、ファージの収穫前および収穫後の適用が含まれます。このレビューでは、現在最も一般的に使用されているファージ媒介のタイプであるファージ・バイオコントロールのポストハーベスト適用に焦点を当てています。また、市販されている様々なファージ製剤について簡単に説明し、この斬新でありながら有望なアプローチが未だに直面している課題について議論します。
Bacteriophages, or phages, are one of the most, if not the most, ubiquitous organisms on Earth. Interest in various practical applications of bacteriophages has been gaining momentum recently, with perhaps the most attention (and most regulatory approvals) focused on their use to improve food safety. This approach, termed 'phage biocontrol' or 'bacteriophage biocontrol', includes both pre- and post-harvest application of phages as well as decontamination of the food contact surfaces in food processing facilities. This review focuses on post-harvest applications of phage biocontrol, currently the most commonly used type of phage mediation. We also briefly describe various commercially available phage preparations and discuss the challenges still facing this novel yet promising approach.